ENSZ-főbiztos: Gyakorlatilag börtönök a magyar tranzitzónák

Miután megnézte Filippo Grandi a röszkei tranzitzónát, a kiskorú gyermekek szempontjából aggályosnak nevezte.

MN
2017. 09. 12. 16:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Magyarország túlságosan kevés menekültet enged át a határon, és a tranzitzónákat inkább detention centre-nek, vagyis afféle börtönnek kellene hívni, mert gyakorlatilag azok; főleg a gyerekek, illetve a kísérő nélküli kiskorúak szempontjából aggályosak” – jelentette ki a Hvg.hu tudósítása szerint Filippo Grandi az ENSZ menekültügyi főbiztosa, miután meglátogatta a röszkei tranzitzónát.

Filippo Grandi a problémák között említette, hogy a menedékkérők szerinte alig kapnak Magyarországon védelmet a többi európai államhoz képest. Érthető ugyan a kormány óvatossága, hogy erősen limitálja az országba érkező menekültek számát, de a kerítésépítés gyakorlatát meg kell változtatni – mondta a főbiztos a budapesti sajtótájékoztatóján.

A Hvg.hu szerint Filippo Grandi úgy vélte, az országoknak joguk van megvédeni a határaikat és polgáraikat, de ez nem állítható szembe a menekültek védelmével. Arra buzdította a kormányt, hogy fogadjon be menekülteket olyan szegény országokból, ahol menekülttáborban élnek százezrek.

A főbiztos sajnálattal értesült a magyar kormány álláspontjáról, amit az uniós kvótaperben képvisel. A kérdésre, hogy az uniós kvótarendszert mennyire lehet megváltoztatni a magyar elzárkózás láttán, azt mondta, elég kevés embert kellett volna egyébként szétosztani, de ez egy jó irány szerinte, és ezt kell folytatni globálisan is. Hozzátette: reméli, hogy Magyarország részvételi hajlandósága nőni fog.

Grandi újságíró kérdésére válaszolva közölte, Orbán Viktorral nem találkozott, más elfoglaltsága miatt, amely kedden derült ki, a külügyminiszterrel viszont tárgyalt. 

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) egyébként nem a teljesen szabad mozgásért, hanem az ellenőrzött szabad mozgásért emeli fel a szavát. A magyar tranzitzónában a kiskorúakkal kapcsoltban tapasztalt problémák ügyében a főbizottság még határozottabban fellép majd.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.