Nem tudnak a Fideszben arról, hogy lenne a pártnak konkrét programja

Halász János szóvivő nem sejti, milyen tervekre gondolhatott Lázár János. A frakció nem foglalkozik ilyesmivel Velencén.

Hutter Marianna
2017. 09. 14. 14:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a Fidesz-frakció politikusai három napon át üléseznek Velencén, a témáik között nem szerepelnek az ország jövője szempontjából olyan kulcsfontosságú kérdések, mint amilyen az oktatás és az egészségügy – derült ki Halász Jánosnak, a Fidesz-frakció szóvivőjének a Magyar Nemzet kérdésére adott válaszából. Ehelyett leginkább a „Soros-terv” és a migráció kérdése körül zajlanak a megbeszélések, illetve pénteken terítékre kerül a demográfiai helyzet.

Igaz, mint Halász megjegyezte: utóbbival kapcsolatban sem terveket fognak alkotni, „hanem beszélünk ennek az ügynek a fontosságáról”. Lapunk arról is érdeklődött, hogy hogyan áll a Lázár János által tavaly bejelentett, 10 évre szóló Fidesz-program kidolgozása. Mint emlékezetes, a Miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt egy korábbi kormányinfón, illetve egy konferencián is, hogy 2014-ben egy jó szlogen volt a „Folytatjuk”, de 2018-ra a Fidesz már programmal áll elő.

– 2018-ban a Fidesznek pontosan meg kell mondania, hogy hogyan lesz versenyképesebb a társadalom, az oktatás, az egészségügy, hogyan lesz versenyképesebb a gazdaság, mi történik a munkabérekkel, mit fogunk tenni azzal a munkabérnyomással, ami érdemben befolyásolja a magyar munkaerőpiaci helyzetet a következő időszakban, mi lesz a járulékok sorsa 2017-ben, 2018-ban és 2018 után. Hogyan tud versenyképességi tartalékot találni a magyar gazdaság, és mi lesz az állammal, az hogyan lesz versenyképesebb? Tehát hogyan lesz versenyképesebb a magyar társadalom, versenyképesebb a gazdaság és versenyképesebb a magyar állam” – fejtette ki korábban a miniszter. 

Ám úgy tűnik, a Fidesz egyelőre finoman szólva sem dolgozhat gőzerővel a választási programon, ugyanis az nemcsak Velencén nem kerül terítékre, de Halász Jánosnak, a Fidesz-frakció szóvivőjének fogalma sem volt arról, hogy Lázár János mire gondolhatott.

– Hogy ő pontosan mire gondolt, azt legyen kedves tőle kérdezze meg, mert a frakcióban ezzel nem foglalkoztunk – jelezte, javasolva, hogy kormányinfón forduljunk a miniszterhez. Halász egyébként kissé elkalandozva azt is megjegyezte, az újságíróknak sokkal egyszerűbb, ugyanis ők ülnek a sajtótájékoztatókon, a politikusok pedig állnak. „Mindig csodálom a János állóképességét” – folytatta utalva arra, hogy a miniszter végigállja a 2-3 órás sajtótájékoztatókat.

Lapunk szerette volna tisztázni, hogy akkor lesz-e a Fidesznek választási programja 2018-ra, ám erre Halász nem válaszolt egyértelmű igennel vagy nemmel. Ehelyett azt mondta, a Fidesznek van egy kormányzati munkája, ami „több és erősebb”, mint egy választási program, míg „az ellenzék csak ígérgetni tud”. Így szerinte az igazi választási program, hogy 2010 óta a családtámogatásra, a munkahelyteremtésre és az adócsökkentés politikájára helyezik a hangsúlyt, illetve figyelnek a közbiztonságra és küzdenek a migráció és a kötelező betelepítés ellen. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.