Nyolc új börtön építését kezdhetik meg

Már tárgyalnak a kivitelezőkkel, így akár 2019-ben beköltözhetnek az első rabok az új intézetekbe.

Vég Márton
2017. 09. 25. 5:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eredményesen lezárult a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) által nyolc új börtön építésére kiírt megismételt közbeszerzés, de azt még nem hirdették ki, hogy mely cégek lehetnek majd a kivitelezők. – A beérkezett pályázati anyagok még elbírálás alatt állnak, és egyben megkezdődtek a tárgyalások az érintett felekkel – tudatta lapunkkal a BVOP. Az új börtönök Békésen, Csengeren, Hevesen, Kemecsén, Komádiban, Komlón, Kunmadarason és Ózdon épülnek majd. Az első közbeszerzésről még májusban derült ki, hogy eredménytelen, mert túl drága – egyenként 3,9 milliárd forintot meghaladó – ajánlatok érkeztek.

Az eljárásban szinte az összes ismert, az utóbbi években a közbeszerzéseken sikeresen szereplő építőipari vállalkozás adott be ajánlatot, például a Kész Építő Zrt., a kormányfő vejének korábbi cége, a West Hungária Bau Kft. vagy a Swietelsky Építő Kft. Nem kizárt, hogy utóbbi cégek a második eljárásban is érdekeltek lehettek. Ha sikeresek a tárgyalások, akkor az első kapavágásokat már az idén megtehetik, az új börtönökbe pedig 2019-ben érkezhetnek az első rabok. Ezt már nagyon várják az érintett települések, köztük Heves városa. Sveiczer Sándor polgármester szerint a település nagy anyagi áldozatot vállalt a 250 fős munkahely megépüléséért. Mint mondta, az előkészítésekre már húszmillió forintot elköltött az önkormányzat, és a kijelölt öt és fél hektár nagyságú terület közművesítésére még további húszmillió forintot biztosan el fognak költeni.

Ózd városvezetőjét viszont főleg a teljes információhiány zavarja. – A közbeszerzés sikertelensége óta semmilyen hivatalos jelzést nem kaptunk, sem a BVOP, sem a Belügyminisztérium, sem a Miniszterelnökség részéről, pedig hivatalos levélben kerestem őket – mondta lapunknak Janiczak Dávid. A jobbikos polgármester továbbra is támogatja az építést, és bízik benne, hogy ez az állapot csak átmeneti, és valójában nem vertek át a projekt kapcsán csak Ózdon 36 ezer embert. Emlékeztetett: Ózd az elsők közt pályázott és szerezte meg a lakosság elsöprő támogatását is a beruházáshoz még 2015-ben. Nagy mértékű toborzókampányt folytattak, már két csoport is végzett az oktatáson. – Azért pályáztunk, mert itt helyben akartunk munkát adni az embereknek. A toborzás során a legfontosabb a bér és a helyi munkavégzés volt. Ezt kihasználva vettek fel embereket, ám ők most más városok börtöneiben dolgoznak – mondta felháborodva a polgármester.

A BVOP honlapja szerint mindenkit várnak a büntetés-végrehajtás csapatába, aki elmúlt 18 éves, és van érettségije. A fizetés pedig minimum bruttó 228 ezer, ennek a nettója 151 ezer forint. Ez sokak számára csábító ajánlat. Jelentős a túljelentkezés, a meghirdetett 2500 állásra (köztük adminisztratív munkakörökre is) eddig több mint 6200 önéletrajz érkezett.

Békés városában október 3-án lesz egy éve, hogy megnyílt a toborzóiroda. Izsó Gábor polgármestertől megtudtuk, hogy eddig mintegy 970 önéletrajz érkezett, 102 emberrel pedig már jogviszonyt is létesített a Békés Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet. A jelentkezők többsége Békés, Békéscsaba, Gyula és azokhoz közeli városok, szórványtelepülések lakosai közül kerül ki. Izsó Gábor szerint szinte bizonyos, hogy még ebben az évben elkezdődhetnek a munkálatok. – A városban nincs ellenérzés a börtönnel kapcsolatban – fogalmazott a polgármester. Kunmadarason pedig a volt szovjet laktanyából különítettek el egy húszhektáros területet, amit különleges építési övezetté nyilvánítottak. Érdekes, hogy a börtönökkel kapcsolatban nincs lakossági tiltakozás, ellenben a Berettyóújfalu határába tervezett börtönkórházról október 8-án helyi népszavazás lesz, ahol a Jobbik és a DK a börtönkórház ellen, a Fidesz pedig mellette kampányol.

A Magyar Helsinki Bizottság még 2016 májusában készített javaslatcsomagot az Igazságügyi Minisztériumnak a börtönök vészes, 100 százalék feletti túlzsúfoltságának mérséklésére. Ennek előzménye, hogy 2015 márciusában az Emberi Jogok Európai Bírósága szintén a zsúfoltság csökkentésére kötelezte Magyarországot. A Helsinki Bizottság úgy látja: kevesebb embernek és rövidebb ideig kellene rács mögött lennie. „A büntető törvénykönyv túl nagy hangsúlyt helyez a szabadságvesztésre, és olyan csekélyebb súlyú bűncselekmények esetén is rögtön börtönnel fenyeget, mint például a garázdaság, a járművezetés ittas állapotban vagy a lopás alapesete” – áll a Helsinki Bizottság igazságügyi tárcának címzett javaslatában. Szerintük hazai és nemzetközi példák alapján is az a tapasztalat, hogy önmagában a börtönépítés hosszú távon nem csökkenti a zsúfoltságot, mert a férőhelyszám növekedését követi a fogvatartottak számának emelkedése is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.