Ezt tartja legnagyobb eredményének Lázár János

A miniszter szerint a legfontosabb, amit képviselőként elért, hogy 378 hadiárva kap havi 8550 forintot.

MTI
2017. 11. 06. 22:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lázár János az elmúlt években képviselőként, személyesen elért legfontosabb eredményének azt tartja, hogy a makói járásban 378 hadiárva és 13 hadigyámolt – akiknek az édesapja életét vesztette a második világháborúban – rendszeres havi járadékot kaphat. Ez az első olyan támogatás, amelyet a határon túlra is kiterjesztettek – jelenleg mintegy 64 ezren kapják –, mivel a járadék feltétele a magyar állampolgárság, nem a magyarországi lakcím – ezt  hétfői makói lakossági fórumán mondta el a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Hozzátette: szeretné, ha az ellátás jelenleg havi 8550 forintos összegét emelnék.

A kormány társadalmi és politikai célkitűzése, hogy minél több család számára boldogulást kínáljon ott, ahol megszülettek, ahol élnek – fejtette ki a térség országgyűlési képviselői posztját is betöltő politikus mintegy százfős hallgatósága előtt. Bár ez az arány folyamatosan csökken, ma a magyar emberek 40 százaléka lakik kisebb vagy nagyobb községekben, és a társadalom szintén jelentős részét adják a kisvárosokban élők.

Lázár János elmondta, Makó mintául szolgálhat arra, miként fejleszthetők az ország kisebb városai. A településen hazai és uniós forrásból jelentős infrastruktúrafejlesztés valósul meg.

A térség számára komoly lehetőséget biztosított az M43-as autópálya elkészülte, részben ennek köszönhetően óriási mértékben javult a munkaerőpiaci helyzet. 2010-ben Makón és környékén 12-15 százalékos munkanélküliség volt, jelenleg ez 3 százalék körül alakul. Ezzel párhuzamosan folyamatosan csökkent a közfoglalkoztatásban résztvevők száma, mivel mind többen helyezkednek el közülük a versenyszférában – tudatta a politikus.

A miniszter komoly eredmények tartja, hogy aki akar, az tud dolgozni, országosan a foglalkoztatottak száma 4,5 millióra nőtt.

A foglalkoztatottság javulásával egy időben a jövedelmek is emelkedtek, a 2010-es 73 ezerről 2018-ra 138 500 forintra emelkedik a minimálbér, a bruttó átlagbér pedig 200 ezer helyett ma már 300 ezer forint – közölte, hozzátéve, hogy ez a kereskedelmi forgalom növekedésén is látszik.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.