Heller Ágnes: A Jobbik múltja helyett a jelenben betöltött szerepe lényeges

A filozófus a Fideszt is el tudja képzelni egy ideális koalícióban, ám Orbán Viktor nélkül.

MN
2017. 11. 17. 16:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Heller Ágnes továbbra is fenntartja azt a nyilatkozatát, miszerint a Fidesz csak akkor váltható le, ha a baloldal összefog a Jobbikkal. A filozófusnő indoklása szerint „Az Amerikai Egyesült Államok és Churchill is együttműködött Sztálinnal, mert volt valaki, akit le kellett győzni”. Mint mondta, kétségtelen, hogy „szégyenletes”-nek nevezendők a Jobbik zsidósággal kapcsolatos korábbi kijelentései, ám jelen helyzetben túl kell ezen emelkedni, hogy normális ország jöhessen létre.

A Fideszről a Mandinernek úgy nyilatkozott, hogy az nem egyéb, mint „egy zsarnokságnak az összeesküvése”, véleménye szerint ezért nem is minősülhet pártnak. Apáti István, a Jobbik országgyűlési képviselőjének zsidóságról szóló nyilatkozataival kapcsolatban azt gondolja, hogy azóta a Jobbik már középre húzódott, megváltozott a párt álláspontja. Amerikai tapasztalataira hivatkozva erősíti meg jelen állásfoglalását, mely azt tartja szem előtt, amit az adott párt most mond, nem a múltbéli nyilatkozatok alapján érdemes ítélni. „Az, hogy mit hisznek vagy mi a tervük, mi a hátsó gondolatuk, az engem pillanatnyilag nem érdekel. Nem hívnám meg őket vendégségbe, nem lennének a barátaim, erről nincs szó, de politikailag egy taktikai szövetséget lehetségesnek tartok velük.”

Orbán Viktort nem hasonlítja Adolf Hitlerhez, ugyanakkor a Jobbik sem hasonlítható Sztálinhoz. Hasonlata, mint mondja, funkcionális, mely arra vonatkozik, lehetséges az összefogás olyan politikai erőknek is, melyek nem feltétlenül értenek egyet. Az ilyen együttes azonban nem képes a kormányzásra, kizárólag a jelen kormány megbuktatására. Kormányozni e logika szerint az fog, aki a legtöbb szavazatot kapta. Olyan koalíciót is el tud képzelni, melyben a Fideszt is ott van, ám a jelenlegi kormányfő nélkül. Heller Ágnes többek között az Orbán Viktor álláspontjától különböző Navracsics Tiborra gondol. „Van Orbán köre, amelyik halálosan érdekelt ennek a társaságnak a hatalmon maradásában, és amelynek a kezében Magyarország vagyona egyre inkább koncentrálódik. Ha viszont ez a kör lelép, akkor vannak a Fideszben olyanok, akikkel még akár beszélgetnék is például” – jelentette ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.