Kósa: Ha nem a Fidesz jelöltje nyer, a körmére néznek

Amennyiben a független induló győzne Hódmezővásárhelyen, Kósa Lajos szíve szerint külön ellenőrt állítana mellé.

Unyatyinszki György
2018. 01. 16. 16:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Körülbelül 157 milliárd forint állami fejlesztési támogatásra számíthat a Modern Városok Program keretében Hódmezővásárhely 2022-ig, ebből az összegből pedig már 4 milliárd forintot folyósítottak is a településnek – árulta el lapunk kérdésére keddi sajtótájékoztatóján Kósa Lajos megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter. Szavai azért érdekesek, mert a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választási kampány során a Fidesz szórólapokon és sajtótájékoztatókon is arra figyelmezteti a lakosságot, hogy ha nem a kormánypárt jelöltje, Hegedűs Zoltán lesz a város polgármestere, akkor nem biztos, hogy megérkeznek a településre a megígért pénzek. Emlékezetes, hasonló üzenettel kérte a vasárnapi – botrányt kavaró – mise végén Németh László esperes is, hogy a fideszes jelöltet támogassák a hívek.

– Szerintem ez egy rossz álláspont, azért kell megválasztani (a Fidesz jelöltjét), mert egy jó polgármester lenne – szögezte le Kósa, aki szerint nem támogatások kifizetése miatt érdemes a kormánypártra szavazni. A minisztert arról is kérdeztük, hogy akkor is kifizetnék-e a településnek járó támogatást, ha a független Márki-Zay Péter nyerné a választást. Kósa erre úgy reagált: Szeged esetében megérkeznek a források, Botka László pedig nem a Fideszhez közel álló polgármester. Hozzátette, hogy Salgótarján esetében hasonló a helyzet, oda sem aszerint érkeznek meg a támogatások, hogy milyen pártállású a polgármester. Ennek ellenére a miniszter egy sejtelmes megjegyzést is tett. 

– Azért nem merem kimondani azt, hogy ha ott megválasztják a függetlent jelöltet, akkor ugyanúgy érkeznek a pénzek, mert nem mondhatom, hogy ő egy talpig becsületes ember – mondta Kósa, aki szerint Márki-Zay Péter hazudott a választóknak. Bár Kósa kikerülte volna a kérdést, jeleztük neki, arra lennénk kíváncsiak, hogy ha a kormány szerződésben vállalja a pénz kifizetését, akkor miért a polgármesterrel foglalkoznak. Erre Kósa azt mondta: ha ő lesz a polgármester, akkor mindent kétszer-háromszor kell majd ellenőriznünk.

Márki-Zay Péter korábban arról beszélt, hogy furcsa egybeesés volt, hogy jelöltként való indulásának hírére váratlanul és gyorsan szűnt meg korábbi munkahelye, valamint hogy ismerősei figyelmeztették, hogy pont a kampány idejére szereltek fel háza közelében térfigyelő kamerákat. Kósa szerint ezek az esetek nem függenek független jelölt indulásával, erről hazudott Márki-Zay.

A tájékoztatón egyébként elhangzott, hogy csaknem 250 fejlesztési projektről született már megállapodás a magyar kormány és a 23 megyei jogú város között, aminek összértéke meghaladja a 3500 milliárd forintot – ismertette Kósa Lajos. Hozzátette, eddig 600 milliárd forintot fizettek ki a településeknek fejlesztésekre. A tavalyi évről 80 milliárd forint kifizetése tolódott át 2018-ra, az előirányzat szerint (az áprilisi választási hónapig) további 80 milliárd forintot tervez kifizetni a kormány az önkormányzati fejlesztésekre – mondta Kósa Lajos.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.