Seszták Miklósék nem aprózzák el, a miniszter köréhez került az Erzsébet hotel

Elvesztette közvagyon jellegét az egymilliárdért megvásárolt nyíregyházi szálloda.

Vég Márton
2018. 01. 15. 8:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Állami köztulajdonból Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszterhez köthető üzleti körök magántulajdona lett a nyíregyházi Erzsébet szálló. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. egy július 20-i árverésen adta el az 55 800 négyzetméteres ingatlant 1,072 milliárd forintért egy akkor még ismeretlen vevőnek, aki egyedüliként tett vételi ajánlatot. Földhivatali adatokból a Magyar Nemzet megtudta, hogy az új tulajdonos a Kelet-Rest Turisztikai Kft., a bejegyző határozat érkezési ideje augusztus 31-e volt.

Adódik a kérdés, honnan lett hirtelen egymilliárd forintja a cégnek. A társaságot 2002-ben alapították, 2016-ban négymillió, 2015-ben pedig mindössze 1,2 millió forintnyi árbevétele volt, így az előző években leginkább veszteségesen működött. A 2016-os beszámolójából az is kiderül, hogy munkavállalót nem foglalkoztatott. A Kelet-Rest Kft.-ben egy héttel az árverés előtt, július 13-án lett többségi tulajdonos Mikucza László Zsolt. A cég tevékenységi köre októberben bővült, már sportlétesítmény működtetésére, reklámügynöki tevékenységre és például egyéb szórakoztatásra és sporttevékenységre is vállalkozik. Mikucza László Zsolt tulajdonában több cég is van, például az MHM Product Építőipari Kft., amelyben tavaly szeptemberig a bátyja, Mikucza Tamás is tulajdonos volt, egyik székhelye pedig Nyíregyházán található. Mikucza Tamás – aki jelenleg az MHM Product tulajdonában lévő MHM Invest ügyvezetője – 2015-ig vezető tisztségviselője volt a szintén nyíregyházi székhelyű Damjanich Lakópark Kft.-nek. Ez az ezer lakásból álló lakópark gyakorlatilag egy komplett új városrész közel Nyíregyháza központjához, az építtetője pedig a Nyír-Komplett Kft. Ebben a cégben Mikucza-Horváth Ágnes is tulajdonos, és a vállalkozás igazán dübörög: 2012 óta stabilan egy-kétmilliárd forint árbevételt produkál, 2016-ban pedig háromszázmillió forint profittal zárt.

A Nyír-Komplett Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter városában, Kisvárdán is nagyon aktív (Seszták 1998-tól tagja volt a képviselő-testületnek, 2010-ben és 2014-ben pedig a Kisvárda központú egyéni választókerületben országgyűlési képviselőnek választották): a városrehabilitációs projekt gyakorlatilag a céghez köthető. Felújította a városi könyvtárat, a polgármesteri hivatalt, épített egy konferencia-központot, és a sétálóutca 225 ezer térkövét is a helyére tette. Mikucza-Horváth Ágnes nyíregyházi címe megegyezik az Alkossunk Várost Alapítvány címével, amelynek alapítója Mikucza Tamás. A szervezet elsődleges célja „a hagyományokra épülő, modern Nyíregyháza városarculatának kialakítása, a szükséges partnerek felkutatása”. Nyíregyháza és Kisvárda remek összhangját bizonyítja, hogy a kisvárdai Lesz Feszt fesztivál hathektáros területét a kisvárdai önkormányzat térítésmentesen bocsátotta az alapítvány rendelkezésére. A fesztivál rövid idő alatt lett népszerű, tavaly nyáron három nap alatt 107 fellépője volt (a Tankcsapdától a Bëlgáig), és már az idei buli dátuma is tudható. Volt miből Kisvárdára csábítani a legnagyobb hazai sztárokat, ugyanis a Lesz Feszt szponzorai között van a Mol, az OTP, a T-Systems, a Coca-Cola, az MVM, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Szolgáltató, a Szerencsejáték Zrt., a Borsodi és a Master Good. Utóbbi cég pedig különösen kedves Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszternek, hiszen a kisvárdai társaság 2014-ben avatott új baromfi-feldolgozót – Orbán Viktor miniszterelnök személyesen vágta át a szalagot –, 2016-ban pedig kormányzati százmilliókból hajtott végre fejlesztést. A cég a helyi foci- és kézilabdacsapat névadó szponzora.

Azt, hogy a nyíregyházi Erzsébet szálló területén a jövőben mi lesz, lakópark vagy fesztivál, nem lehet még tudni. Mindenesetre szép helyen fekszik, a Sóstó mellett, tölgyerdővel körülvéve. A 2000 négyzetméteres szálloda épületét 2005-ben felújították, így kimondottan jó állapotban van. Decemberben bezárták a nyíregyházi intézményt a siófoki, a balatonőszödi és a balatonvilágosi Erzsébet szállodákkal együtt, a dolgozókat pedig elbocsátották. Az Erzsébet Vagyonkezelő Kft.-től december 1-jén került át a tulajdonjog az MNV-hez, amely azonnal leszögezte, nem üzemelteti tovább a szállókat, hanem piaci áron eladja őket.

Lövei Csaba, az Együtt nyíregyházi önkormányzati képviselője korábban attól tartott, hogy egy kormányközeli üzletember szerezheti meg a szállodát, mert – mint mondta – más hasonló ingatlanok esetében is így történt. Az MNV tavaly októberre tervezte a siófoki Erzsébet szálloda árverését, a hotel kikiáltási ára az ingóságokkal együtt 1,4 milliárd forint lett volna, de végül elmaradt a licitálás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.