Bejelentésre sem vizsgálja az ÁSZ a Fidesz pénzügyeit

Az Együtt vezetői tettek úgynevezett kockázatjelzést a lefoglalt óriásplakátok miatt, de hiába.

MN
2018. 02. 06. 9:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elutasította a Fidesz 2018-as gazdálkodását érintő kockázatjelzést, amelyet Juhász Péter, az Együtt elnöke és Szigetvári Viktor, a párt miniszterelnök-jelöltje nyújtott be. Ez azt jelenti, hogy a számvevők nem kívánják vizsgálni a kormánypárt idei gazdálkodását. Juhász és Szigetvári az után fordultak az ÁSZ-hoz, hogy híre ment: a Fidesz – vagy a kormány – év végéig lefoglalta az összes elérhető óriásplakáthelyet, így lényegében nem maradt szabad hely az ellenzéki pártoknak.

Az Együtt szerint az ÁSZ-nak – amely tiltott finanszírozásra hivatkozva több ellenzéki pártot is megbírságolt – utána kellett volna járnia a Fidesz által lefoglalt közterületi hirdetések piaci értékének, mennyiségének és a piaci, illetve szerződéses árnak. Azt várták, hogy az ÁSZ vizsgálata kitérjen a Fidesz foglalóinak biztosításához szükséges összeg forrására, számvitelileg helyes elszámolásának módjára, de a számvevőszék friss tájékoztatásában elutasította Juhász és Szigetvári kockázatjelzését.

Az ÁSZ ezzel ismét bebizonyította: még mindig szolgalelkűen kiszolgálja a Fidesz pártállami módszereit – írta kedden kiadott közleményében Szigetvári, aki szerint a 2018-as választás sem szabad, sem pedig tisztességes nem lesz.

Az Állami Számvevőszék erre reagálva azt közölte: valótlanságot híresztel az Együtt, mivel nem utasították el Juhász és Szigetvári kockázatjelzését. Az ÁSZ válaszában azt közölte, hogy az ellenőrzései tervezése során felhasználja az Együtt kockázatjelzését. Az ÁSZ közleménye szerint „a tájékoztatási célú információk, jelzések és egyéb dokumentumok alapján, a tudomására jutott adatokat, tényeket a folyamatban lévő ellenőrzései keretében vagy ellenőrzéseinek tervezése során hasznosítja”. Az ÁSZ állítólag folyamatosan gyűjti, elemzi és értékeli a külső kockázatokat, és ennek eredményeit az ellenőrzései során felhasználja. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.