Egy felfüggesztettel megúszta az ingatlanmutyit Fürst György

Nem kell börtönbe mennie Terézváros egykori szocialista alpolgármesterének.

2018. 02. 28. 13:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Drasztikusan enyhítette az Andrássy úti paloták áron aluli privatizációjáért jogerősen is bűnösnek nyilvánított egykori MSZP-s és SZDSZ-es önkormányzati képviselők elsőfokú büntetéseit szerdán a Fővárosi Ítélőtábla. Egyetértve a Fővárosi Törvényszék tavaly januári ítéletével, hűtlen kezelés bűntette miatt helybenhagyták a Fürst György volt szocialista alpolgármester – már akkor is enyhének tartott – öt évre felfüggesztett kétéves börtönbüntetését.

Ugyanakkor, mint azt Máziné Szepesi Erzsébet bíró az ítélőtáblán kihirdette: mellőzték 2002 és 2006 között a VI. kerület vagyongazdálkodásáért felelős politikusra a korábban mellékbüntetésként kiszabott 70 millió forintos pénzbüntetést. Ez az összeg nagyjából a korábban nagylábon élő Fürst György egy-egy luxusautójának az árát fedezhette. Tizenegy volt képviselőtársa esetében – akik igen szavazataikkal 2004-ben lehetővé tették a perben szereplő Andrássy út 3. és 47. szám alatti ingatlanok pályázat nélküli privatizációját – a táblabíróság megváltoztatta az elsőfokú döntést. Eszerint a döntéshozókat „csak” hanyag kezelés miatt marasztalta el. Így Kékesi Tibor, aki MSZP-s parlamenti képviselő is volt, továbbá Hegedűs Károly korábbi alpolgármester, Hatvani Csaba, a VI. kerületi képviselő-testület ma is aktív szocialista tagja, Tölgyesi Miklós, Szemere Miklósné, Balog Gábor, Lázi Ferenc, Orbán Pál, Tóth György, Szekeres Fruzsina és Árva Ilona Zita a különböző mértékű felfüggesztett szabadságvesztés helyett megrovást kapott. Csökkentették a Terézváros önkormányzatának egyetemlegesen megfizetendő kártérítést is: az eredetileg 131 milliós vagyoni hátrányt 123 millióban állapították meg, ami a 2004 októberéig visszamenőlegesen felszámolt kamatokkal együtt meghaladja a 210 millió forintot. Kérdés, hogyan fogják az összeget behajtani, amikor a vádlottak többsége, legutóbb maga Fürst György is nincstelennek vallotta magát. Mint mondta: eladta lakását, autóját és havi 270 ezer forintból él. 

– Fürst György előterjesztőként az államháztartási törvény és az önkormányzati rendeletek előírásaival szemben utasítást adott a versenyeztetés mellőzésére, s tudott arról, hogy az épületekre több vételi ajánlat van. A képviselők szavazataiknál viszont gondatlanul jártak el, pedig a kellő körültekintés, a jogszabályok ismerete elvárható tőlük. Ezt nem írhatja felül, amire többen is hivatkoztak, a „frakciófegyelem” vagy a „politikai bizalom” – foglalta össze a terézvárosi ingatlanpanama-ügy lényegét Máziné Szepesi Erzsébet bíró. 

A perek nem érnek véget

A 2011 decemberében kezdődött első terézvárosi ingatlanpanama-per szerdán lezárult, de további büntetőügyek várhatók. A Fővárosi Főügyészség az Andrássy út 21., 23., 35. és 45. szám alatti paloták, az Anker köz 1–3., a Liszt Ferenc tér 7. és az Oktogon 4. szám alatt található műemléki ingatlanok szintén áron alul, pályázat nélküli privatizációja miatt még tavasszal vádat emelhet Fürst György és több értékbecslő ellen. A gyanú szerint ezzel a hét ingatlannal összesen 1,8 milliárdos kárt okoztak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.