Kövér László elismerte: volt bűvészkedés a választási körzetekkel

A házelnök egy hangfelvételen a választási körzetek kialakításának trükkjeiről beszélt és arról, hogy az ellenzéknek nem kell labdába rúgnia.

MN
2018. 02. 03. 11:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Az, amit mondanak a választási rendszer reformjáról nem mondom, hogy nincs benne földrajzi bűvészkedés vagy nem volt” – mondja Kövér László azon a Reflektor blog birtokába jutott hangfelvételen, amely 2017 januárjában készült.

A blog szerint minden kétséget kizáróan megállapítható, hogy a felvételen Kövér László jellegzetes orgánuma hangzik fel. Íme, a bizonyíték:

A földrajzi bűvészkedéssel a házelnök arra utalhat, hogy 2011-ben, Lázár János terve alapján már a kormánypárt szájízének megfelelően formálták át a választókörzeteket: 176-ről 106-ra redukálták számukat, mégpedig úgy, hogy a körzethatárok átrajzolásával fideszes zónákat csaptak az addig baloldali szimpatizáns övezetekhez. Ezzel az ellenzéki zónák felhígultak, vagy éppen gettószerűen koncentrálódtak, és jelentőségük is csökkent.

Kövér László azt is elmondja a beszélgetés során, hogy a kormánypárti politikusok úgy gondolják, csak nem merik nyilvánosan kimondani, hogy

„az a jó, ha az ellenzék nem rúg labdába ( ) Én is csak ebben a körben teszem. Isten őrizz, hogy ők labdába rúgjanak”.

Hozzáteszi, hogy a Fidesz semmi olyan nem tett, amit az előző kormányok ne tettek volna meg, ezért nem érez különösebb lelkifurdalást azzal kapcsolatban, ha törvényes keretek között a kormánypártnak gyakorlatilag teljhatalma van.

A blog szerkesztője azt mondta a Magyar Narancs.hu érdeklődésére, hogy a felvétel nem is politikai, hanem egy szakmai rendezvényen készült tavaly januárban.

Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója szombati sajtótájékoztatóján a hangfelvétellel kapcsolatban azt mondta: az ezzel kapcsolatos ellenzéki vádaskodás nem más, mint reménytelen helyzetben lévő pártok egy újabb akciója. Hozzátette: egy leiratot látott, e szerint a tartalomban semmi vállalhatatlan kijelentés nincs. A választási rendszer ugyanolyan demokratikus mint 1990-ben volt, ugyanolyan esélyeket kínál mindenkinek, a korábbi aránytalanságokat pedig sikerült kiküszöbölni – közölte.

Nem csak ez a hangfelvétel lehet kínos a választási lázat Soros-kampánnyal hevítő Fidesz számára: nemrég Tállai András helyettes államtitkárról, a NAV elnökéről került ki leleplező erejű hangfelvétel: Tállai  arról beszél, a kormánypárt megpróbálja megcsinálni mindazt, amit a Jobbik mond.

A Fidesz–KDNP mezőkövesdi országgyűlési képviselője elismerte azt is, hogy az ellenzéki pártnak mind „a témaválasztás és a felvetés is valóságos”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.