Valódi nyomozást sürget az uniós vizsgálóbiztos Elios-ügyben

Ingeborg Grassle szerint a magyar hatóságok úgy állítják be a dolgot, mintha zaklatni akarnák őket.

MN
2018. 02. 28. 6:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Valódi” nyomozást szorgalmaz a Tiborcz Istvánhoz köthető Elios ügyében Ingeborg Grassle, az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottságának elnöke – írja a Politico.eu.

A politikus az európai ügyekkel foglalkozó portálnak azt mondta, „az a célunk, hogy támogassuk Magyarországot, de a magyar hatóságok úgy állítják be a dolgot, mintha zaklatni akarnánk Magyarországot, és ez nem igaz”. A Fidesszel egy pártcsaládba, az Európai Néppárthoz tartozó német politikus kiemelte: „azt szeretném, ha valódi rendőrségi nyomozás folyna az ügyben”.

A brüsszeli lap felidézi, hogy a Csalás Elleni Európai Hivatal (OLAF) súlyos szabálytalanságokat talált az akkoriban Tiborcz tulajdonában álló cégnél, melyet később a miniszterelnök veje eladott. A Politico szerint bár az ügyészség elrendelte a nyomozást, nem valószínű, hogy a legfőbb ügyész, a Fidesz korábbi politikusa vádat emel a miniszterelnök egyik családtagja ellen.

Grassle a budapesti négyes metróval kapcsolatos OLAF-vizsgálattal összefüggésben is hiányolja a magyar vádhatóság válaszát.

„Az OLAF vizsgálata világosan kimondta, hogy csalás történt, és most a magyar államon a sor, hogy lépjen” – magyarázta Ingeborg Grassle, aki azt is tudatta, hogy egyelőre nem kapott tájékoztatást a magyar ügyészségtől, noha azt ígérték, karácsonyig reagálnak.

A Politico felidézi Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter álláspontját, miszerint az Eliosszal kapcsolatos vádaskodás nem más, mint nyilvánvaló kísérlet a választásokba való beavatkozásra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.