Mégsem kapható a rotavírus elleni oltás

Az egyik legtöbb halálesettel végződő kisgyermekkori megbetegedést egyébként éppen a rotavírus okozza világszerte.

Kuslits Szonja
2018. 03. 03. 6:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába ígérte néhány hete az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI), hogy február végétől lehet majd kapni a rotavírus elleni RotaTeq-oltást, a szülők továbbra sem férnek hozzá a vakcinához – tudta meg a Magyar Nemzet.

Hiába érdeklődtünk több vidéki és budapesti gyógyszertárnál, lehet-e vásárolni az oltóanyagból, mindenhol azt a választ kaptuk, hogy nem, mert országos a hiány. Mindössze egyetlen fővárosi patikában közölték: Németországból tudnak rendelni, de három-négy nap, míg megérkezik, ára pedig – más patikákhoz hasonlóan – tizenötezer forint körül mozog.

Korábban lapunk számolt be arról, hogy átmeneti gyártói probléma miatt országos hiány mutatkozik az oltásból december közepe óta, és a hivatalos tájékoztatás szerint legalább március végéig nem is lehet kapni. Azért nagy probléma ez, mert akik már elkezdték beadatni gyermeküknek a három részből álló oltássorozatot, akár harmincezer forintot is kifizethettek fölöslegesen, ha nem tudják megvásárolni a harmadik vakcinát. Az oltás darabonként tizenötezer forint, a védettséghez hármat kell beadni, ráadásul nyolc hónapos korig.

Kerestük az OGYÉI-t, kértük, reagáljanak a helyzetre, hiszen ezek szerint tévesen közölték, hogy nincs probléma az ellátással, de választ nem kaptunk. Korábban azt írták: Magyarországon a rotavírus-fertőzés megelőzésére két védőoltás, a RotaTeq és a Rotarix kapható; utóbbi gond nélkül beszerezhető. Csakhogy nem tértek ki rá: ez nem segítség azoknak, akik már beadattak gyermeküknek egy vagy két RotaTeqet, egyik ugyanis nem helyettesíthető a másikkal.

Az egyik legtöbb halálesettel végződő kisgyermekkori megbetegedést egyébként éppen a rotavírus okozza világszerte. Magyarországon évente 5-7 ezer gyermek kerül kórházba a köznyelvben csak „hányós-hasmenéses betegség”-ként emlegetett kórokozó miatt, valamint akár 30 ezer otthon kezelt gyermek is érintett lehet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.