Nem vizsgálják Semjén Zsolt vagyonnyilatkozatát

Szilágyi György jobbikos képviselő beadványára a mentelmi bizottság elnöke válaszolt.

MN
2018. 03. 22. 13:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szilágyi György, a Jobbik országgyűlési képviselője 2018. március 12-én Semjén Zsolttal szemben vagyonnyilatkozati eljárás megindítását kérte az országgyűlés mentelmi bizottságától.

Dr. Hargitai János, a bizottság elnöke március 19-én kelt válaszában azt írta, hogy „a kezdeményezés (...) nem tartalmaz a vagyonnyilatkozat konkrét tartalmára vonatkozó olyan tényállítást, amely konkrétan megjelöli a vagyonnyilatkozat kifogásolt részét és tartalmát. Erre tekintettel a kezdeményezés (...), a vagyonnyilatkozati eljárás megindítására nem alkalmas, ezért azt el kellett utasítanom” – olvasható az általunk megismert dokumentumból.

Az elnök az indoklásban azt is hozzáteszi, hogy „sajtóhírekre alapozva vagyonnyilatkozati eljárás keretében egy általános vizsgálat lefolytatására a bizottságnak nincs hatásköre”.

Emlékezetes, lapunk nemrég számolt be arról, hogy Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes évek óta vesz részt svédországi luxusvadászatokon, amelyek költsége alkalmanként négy-öt millió forintnak megfelelő koronába kerül.

A politikus összesen öt alkalommal, 2012-ben, 2013-ban, valamint 2015-ben, 2016-ban és 2017-ben vadászott rén- és jávorszarvasra.

A vadászatok árát minden bizonnyal növelte, hogy előfordult, a kormányfő-helyettesnek ki kellett bérelni egy egész szállodát, hogy magyarokkal semmiképp se találkozhasson.

Nem mellékes, hogy a kirándulások költségeit minden alkalommal a túrákon szintén részt vevő Farkas József üzletember utalta át a szervezőknek. A vállalkozó érdekeltségei rengeteg állami megbízáshoz jutottak különösen 2010 után – vagyis a második Orbán-kabinet beiktatását követően –, és több mint 530 millió forintnyi európai uniós forrást is elnyertek. Ebből az összegből jutott pénz a Farkashoz köthető ráckevei, négycsillagos Kék Duna Wellness Hotelnek, és még többet kapott a szintén négycsillagos noszvaji Oxigén Hotel & Zen Spa. Utóbbi szálloda átadóján éppen Semjén Zsolt mondott beszédet.

Kedden szintén megszólalt az ügyben Semjén, aki azt állította, hogy nem mint politikus, hanem mint vadászati elnök vett részt a meghívásokon. „Én meghívott voltam, a külföldi vadászatokra úgymond nincs anyagi keretem, és a feleségem sem engedné. Úgyhogy az a helyzet, hogy ha tisztességes, becsületes vadászemberek mint vadászt meghívnak, ( ) nem mint politikust, hanem mint az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnökét ( ), akkor én azt örömmel elfogadom.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.