Semjén Zsolt luxusvadászatai: hazugságspirálban a kormánypropaganda

Valójában az Orbán-kormány idején döntöttek a KDNP-elnök útjait finanszírozó üzletember szállodájának támogatásáról.

Horváth Csaba László
2018. 03. 12. 20:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután a Magyar Nemzet hétfőn beszámolt róla, hogy Semjén Zsolt miniszterelnök svédországi luxusvadászatait egy olyan üzletember finanszírozta, akinek érdekeltségei rengeteg állami és európai uniós forráshoz jutottak a második és harmadik Orbán-kormány idején, a kormánypárti Origo azzal próbálta megmagyarázni a kínos ügyet, hogy azt állította, hogy valójában a korábbi szocialista Bajnai-kormány döntött az egyik legnagyobb megítélt támogatásról. Csakhogy mindez nem igaz. 

Mint azt megírtuk, összesen öt alkalommal, 2012-ben, 2013-ban, valamint 2015-ben, 2016-ban és 2017-ben vett részt rénszarvas- és jávorszarvas-vadászatokon Semjén Zsolt. A kirándulások költségeit pedig minden alkalommal a túrákon szintén részt vevő Farkas József üzletember utalta át a szervezőknek. A vállalkozó érdekeltségei rengeteg állami megbízáshoz jutottak különösen 2010 után – vagyis a második Orbán-kormány beiktatását követően –, és több mint 530 millió forintnyi európai uniós forrást is elnyertek. Ebből az összegből jutott pénz a Farkashoz köthető ráckevei, négycsillagos Kék Duna Wellness Hotelnek, és még többet kapott a szintén négycsillagos noszvaji Oxigén Hotel & Zen Spa. Utóbbi 365 millió forint támogatást, amelyet 2010 és 2014 között fizettek ki a hotelnek.

Erről, az Oxigén Hotel & Zen Spának nyújtott támogatásról állította azt a jegybankelnök fia, a Matolcsy Ádám tulajdonába került kormánypárti Origo, hogy az összeg megítéléséről a Bajnai-kormány idején döntöttek. A kormányzati pályázati portál adataira hivatkozva azt írták, hogy „a pályázat értékelésének időpontja 2010. március 18-a volt, még az akkori április választások előtt került erre sor”, tehát a Bajnai-kabinet vezetése idején.

Azonban a jelek szerint az Origo nevét nem vállaló újságírója vagy a dátumokkal van gondban, vagy tudatosan félrevezeti a portál olvasóit. Ugyanis arra már nem tért ki, hogy a 365 millió forintos pályázati összegről 2010. augusztus 2-án született döntés, vagyis már az új Orbán-kormány vezetése idején.

Ráadásul az szintén nem zavarta meg a kormánypárti portált, hogy – mint azt megírtuk – a noszvaji hotel avatóünnepségén éppen Semjén Zsolt tartott beszédet. A miniszterelnök-helyettes többek közt azt mondta: a magyar állam szívesen támogat minden olyan beruházást, amely erősíti a családok összetartását, ezért is finanszírozták (!) a fejlesztést 365 millió forinttal az Új Széchenyi-terv keretében.

Nem mellékes, hogy az Origo már nem is próbálta azzal mentegetni Semjént, amivel korábbi cikkében – és amivel a kormánypárti politikusok is érveltek –, hogy a politikus családlátogatáson vett részt. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.