Következő mérkőzések
Skócia
21:002024. június 23.
Magyarország
Svájc
21:002024. június 23.
Németország

III/III-as módszerekkel listázza az embereket a Fidesz

Kiket kell megnyerni, és mire lehet használni – ez áll a Hír TV által megszerzett belső eligazító dokumentumban.

MN
2018. 04. 04. 16:05
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fidesz pártigazgatójának nevét viselő Kubatov-listáról már szinte mindenki hallott, bár a szimpatizánsok adatait tartalmazó adatbázis valódi természetéről keveset lehet tudni. A Hír TV birtokába került dokumentumból az derül ki, hogy helyben a kampánygépezet nem ismer határokat: Sopronban egészen részletes és kényes adatokat is összeírtak egyebek mellett papokról, lelkészekről, de lényegében bárkiről, akit hasznosnak vélnek.

A vélhetően 2014-ben, egy fideszes jelölt számára – szerepel a táblázatban egy tegező formában íródott megjegyzés, hogy „indulsz a választáson” – készült gyűjtésben a Sopronban és környékén élő embereket listázta a Fidesz annak alapján, hogy mennyire lojális a párthoz, milyen kapcsolati rendszere van, és milyen haszonnal járhat a beszervezése a kampány szempontjából.

A dokumentumban a név mellett feltüntetik az adott személyről alkotott sommás véleményt, egyebek között azt, hogy hány embert ismer, milyen a politikai beállítottsága, majd következik a módszer, amivel szóra bírható, meggyőzhető az illető. Legvégül pedig ott vannak a kiszemelt „célpont” személyes adatai, elérhetőségei. Több helyen nem szerepel telefonszám, csak egy Ákos nevű férfit jelölnek meg kapcsolattartóként – aki valószínűleg Csiszár Ákos, a Fidesz–KDNP helyi képviselője.

A lista a papokkal kezdődik: Sopron egyik plébánosa például a fideszes tanácsadó szerint nagyon kedves ember, de a fiatalokkal nem ért szót, és „ajánlkozó beszélgetésben lehet megnyerni suttogó támogatásra”. Ugyanerre a célra lehetne használni egy hittantanárt. Az evangélikus templomszolga sokakkal beszél „az egyszerűbb rétegből”, ezért arra lehetne használni, hogy elmondja, mi az emberek igazi véleménye. Csak „vigyázni kell vele”, mert „annál okosabb, mint aminek először látszik” – figyelmeztet az ismeretlen szerző.

A harmincas réteget kívánta megnyerni a Fidesz a Strokes zenekarral, azzal a módszerrel, hogy „zenei fellépések ügyéből kiindulva” érdemes megkeresni és megnyerni, szintén „suttogó támogatásra”. Az idősekhez az egyik idősotthon szakmai vezetőjén keresztül vezet az út – derül ki a dokumentumból. F. Éva a Fidesz szerint „hathat a bentlakókra, mert sok emberrel találkozik”, de a beszervezésnél ne legyen ott F. Gyula, mert „már rég elváltak”.

Egészen furcsa az „állandó ácsorgó ember a Templom utcában”, a szerző szerint ő „a proli réteg egyik fő alakja, aki sokakkal beszélget. Nem mindegy, hogy mit terjeszt. A Cs. Máté embere. Figyeli az épületeit.” Az ácsorgó emberrel szemben pénzes, befolyásos emberekkel találkozik az egyik helyi lelkész, esperes, bár az a „baj” vele, hogy nem eléggé fideszes, így „ne a politika, hanem a közös ügyek legyen a középpontban” – tanácsolja az ismeretlen listakészítő.

Mindezekből kirajzolódik a kormánypárti módszer és elvárás: indirekt módon kell megkeresni a véleményvezérnek titulált személyeket, a bizalmukba férkőzni, és végül rávenni őket, hogy maguktól terjesszék a fideszes üzeneteket. Vélhetően ellentételezésben sem részesültek az érintettek, akiket sikerült beszervezni. Hasonló módszerekkel az állampárt dolgozott, és a fenti lista felépítését is láthatta már, aki olvasott régi állambiztonsági aktákat.

A Hír TV igyekezett megtudni, ki tud arról, hogy megpróbálták beszervezni négy évvel ezelőtt, illetve van-e tudomása arról, hogy 2018-ban még mindig szerepel valamilyen adatbázisban. H. István városplébános valószínűnek tartja, hogy szerepelhetett a neve egy hasonló listán. Az egyházi méltóságot az összesítésben szereplő telefonszámán érték el, és egyáltalán nem volt meglepődve, amikor közölték vele, miért keresik. Igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy sikerült-e őt is beszervezni a kampányba.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.