Bekérette a svéd nagykövetet a magyar külügy

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) szerdán közölte: bekérették Svédország budapesti nagykövetét Annika Strandhäll svéd szociális miniszter megjegyzése miatt.

Forrás: MTI2019. 02. 20. 13:35
null
Stockholm, 2017. április 10. Félárbocon leng a svéd zászló a stockholmi gázolásos merénylet áldozatainak tiszteletére tartott megemlékezésen a stockholmi városháza elõtt 2017. április 10-én. Három nappal korábban egy üzbegisztáni férfi lopott teherautóval gyalogosok közé hajtott és négy embert halálra gázolt, tizenötöt megsebesített, majd egy áruház épületének ütközött. (MTI/EPA/Anders Wiklund)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Annika Strandhäll svéd szociális miniszter az Orbán Viktor miniszterelnök által bejelentett családvédelmi akciótervről azt írta a Twitteren: „riasztó, ami Magyarországon történik. Most azt akarja Orbán, hogy több igazi magyar gyermek szülessen. A politika bűzlik a '30-as évektől, és jobboldali populistaként ködösíteni kell, hogy ez a fajta politika milyen következményekkel jár arra az önállóságra nézve, amiért a nők küzdöttek.”

A KKM közleményében kiemelte: továbbra is felháborítónak és elfogadhatatlannak tartják, hogy a svéd miniszter nácizmussal vádolja a magyar kormányt azért, mert „segítjük a gyermeket vállaló magyar családokat”.

„A bevándorláspárti svéd miniszter nem hajlandó elfogadni, hogy a magyar kormány a pénzt a magyar családokra költi, és nem a migránsokra” – írták, hozzátéve, Svédország budapesti nagykövetét az eset után bekérették.

Ismertette álláspontját a svéd külügy

Személyeskedő támadásoktól mentesen kell politikai vitát folytatni – ismertette Svédország álláspontját a stockholmi külügyminisztérium sajtófelelőse, Anton Dahlquist szerdán azt követően, hogy Magyarország nagykövetét bekérették a svéd külügyminisztériumba.

A Dagens Nyheter című svéd lap internetes kiadásának értesülése szerint a külügyminisztérium illetékese közölte: mindkét fél érdeke a tények tiszteletén alapuló párbeszéd olyan kérdésekben is, amelyekben az álláspontok igen messze állnak egymástól.

A magyar nagykövetet Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Annika Strandhäll svéd társadalombiztosítási minisztert érintő kijelentései miatt kérették be a svéd külügyminisztériumba.

A SVT svéd televízió idézte Semjén Zsoltot, aki a miniszter kijelentése kapcsán „aberrációról” beszélt.

A magyar külügyminisztérium válaszul bekérette a svéd nagykövetet, hogy tiltakozzon Strandhäll szavai ellen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.