Márki-Zay Péternek nincs bocsánat

Újabb rágalmazási ügyben ül a vádlottak padjára Hódmezővásárhely független, de a teljes ellenzék támogatásával egy éve győztes polgármestere.

2019. 02. 27. 8:23
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb rágalmazási ügyben ül a vádlottak padjára Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely független, de a teljes ellenzék támogatásával egy éve győztes polgármestere, miután kedden egy korábbi kijelentése miatt a bíróság előtt bocsánatot kért Szabó Bálinttól, ám azt a jogász nem fogadta el.

A Mindenki Szegedért Mozgalom alapítója azért jelentette fel Márki-Zayt, mert a politikus azt mondta: Szabó együtt volt vádlott Zuschlag János volt MSZP-s országgyűlési képviselővel, akit egyébként az MSZP egykori ifjúsági szervezeteihez kötödő csalássorozat első rendű vádlottjaként 2011-ben marasztalt el a bíróság. Az ügy a Makói Járásbíróságon folytatódik.

– A polgármester a hiányos jogi ismereteire hivatkozott, tévedést és nyelvbotlást emlegetett, továbbá elismerte, hogy nem voltam vádlott Zuschlaggal együtt, de én ezt nem fogadtam el – tájékoztatott a jogász, aki a bíróságra bízza a döntést.

Szabó nemcsak emiatt jelentette fel aljas indokból, nagy nyilvánosság előtt elkövetett, jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazás miatt Márki-Zayt, hanem azért is, mert a polgármester egy nyilatkozatában többszörösen elítélt bűnözőnek és büntetett előéletűnek nevezte a jogászt. Máskor azt állította: Szabó Bálint megvesztegette Lázár János korábbi minszterelnökséget vezető minisztert a Sze­viép-ügy kártérítési programjával összefüggésben.

Az egyik kereset ügyében szintén nem vezetett eredményre a békéltetés, a másik eljárásban pedig még nem tartott tárgyalást előkészítő ülést a bíróság.

Márki-Zay ellen más témákban tett kijelentései miatt indult három személyiségi jogi per is, amelyekben a bíróság már elmarasztalták a polgármestert. A politikust ezekben az ügyekben 2,3 millió forint pénzbüntetésre ítélték.

Ezek a perek azért indultak, mert Márki-Zay még tavaly márciusban, a választási kampányban két lakossági fórumon is arról értekezett: „ha önök bemennek a hódmezővásárhelyi kórházba, az életüket kockáztatják”, és állítását példákkal is megkísérelte alátámasztani. Paragi István, az Építészmester Zrt. vezetője pedig azért fordult bírósághoz, mert a polgármester úgy nyilatkozott: az önkormányzat több lakást megvett a cégtől, és azok egy részét áron alul adta el 2017-ben. Az árbecslést pedig Márki-Zay szerint az építőcég tulajdonosának érdekeltségi körébe tartozó Kupola 2000 Kft. végezte el.

Ugyancsak ingatlanokkal kapcsolatos, valótlannak tartott kijelentései miatt perelte be a polgármestert Végh Ibolya, Hódmezővásárhely korábban hivatalban volt aljegyzője is. Márki-Zay róla azt állította: egykori aljegyző önkormányzati lakásvásárlása szerinte felveti a hűtlen kezelés gyanúját, mert a települést emiatt számszerűsíthető veszteség érte azzal, hogy a volt hivatalvezető-helyettes túl olcsón jutott hozzá az ingatlanhoz.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.