Pinto otthon nem számít tisztességes tárgyalásra

Az Erasmus-hallgatóként nálunk élő Rui Pinto továbbra is budapesti házi őrizetben van, miután nemzetközi körözés alapján január közepén a magyar rendőrséggel együttműködve a portugál rendőrök fogták el. Mindez összefügg azzal, hogy a 30 éves férfi a Football Leaks nevű kiszivárogtató portálon keresztül olyan botrányokat robbantott ki, mint Cristiano Ronaldo nemi erőszak ügye. Pinto maga tiltakozik a kiadatása ellen.

2019. 02. 28. 6:30
Portugal's soccer player Cristiano Ronaldo arrives to appear in court on a trial for tax fraud in Madrid
Cristiano Ronaldo is a nálunk házi őrizetben lévő férfi miatt jár a bíróságra Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rui Pedro Goncalves Pinto a Football Leaks nevű kiszivárogtató portál üzemeltetőjeként híresült el. A 30 éves férfit portugál nemzetközi körözés alapján január közepén a magyar rendőrséggel együttműködve a portugál rendőrök fogták el Budapesten.

De nem a Football ­Leaksen nyilvánosságra hozott dokumentumok és ezek alapján a futballvilágban az utóbbi időben kirobbant több nagy botrány (ezek közül a legnagyobb nemi erőszak ügye volt) miatt.

Cristiano Ronaldo is a nálunk házi őrizetben lévő férfi miatt jár a bíróságra
Fotó: Reuters

A körözést egy lisszaboni ügy miatt adták ki, amelynek részeként ellopták a Benfica futballklub alkalmazottainak és vezetői­nek levelezését. Magyar védője, Deák Dávid szerint védence nem járult hozzá az egyszerűsített kiadatásához, így le kell folytatni a teljes eljárást. Kiadatási tárgyalása még nincs kitűzve. Pinto maga tiltakozik a kiadatása ellen, ami a közelmúlt eseményeinek fényé­ben nem meglepő.

A Football Leaks kiszivárogtatásai nyomán kirobbant európai botrányról múlt héten Hágában lezajlott tíz tagállam ügyészének egyeztetésén Antonio Cluny is ott volt, aki az Eurojustban (ez az Európai Unió egyik ügynöksége, amely a bűnügyekben való nemzetközi igazságszolgáltatási együttműködést koordinálja) Portugáliát képviseli.

A volt portugál főügyészhelyettes hangsúlyozta, országa továbbra is ragaszkodik a hekker kiadatásához. A Der Spiegel szerint ez megdöbbentette az egyeztetésen résztvevőket, mivel ott arról beszélt a francia ügyész, hogy Pinto, akit tanúvédelmi programban akartak elbújtatni, több hónapja együttműködött már a francia pénzügyi nyomozókkal, és bizonyítékokat adott át nekik. A januári budapesti letartóztatása azonban felborított mindent.

Az Eurojustban ráadásul felvetették Cluny esetleges összeférhetetlenségét is, miután kiderült, hogy fia, Joao Lima Cluny annak az ügyvédi irodának az ügyvédje, amely Cristiano Ronaldót, José Mourinhót és sok más sztárt képviseli azokban az ügyekben, amelyek Pinto kiszivárogtatásai nyomán születtek meg.

A Der Spiegelnek a fiú azt mondta: személyesen nem vett részt azokban a munkákban, amik Rui Pinto budapesti elfogásához vezettek, valamint személyesen nem dolgozott azokon a projekteken, amelyekben az iroda Ronaldót és Mourinhót képviselte.

Ugyanakkor Pinto ügyvédei, miután értesültek Cluny családi kapcsolatáról, egy rövid nyilatkozatban azt írták: „Meglehetősen zavarónak találjuk ezt a tényt”, és „Megnézzük az esetleges jogi következményeit.”

A Football Leaks a professzionális labdarúgóüzlet piszkos oldalát mutatja be. A dokumentumok betekintést nyújtanak számos olyan vállalat és klub belső működésébe, amelyek bevételei az offshore országokon átmenő útvonalakon vezetnek.

Az európai pénzügyi hatóságokat gyakran félrevezették a vállalati struktúrákkal kapcsolatban, de a dokumentumok mindent felfednek: alapító okiratokat, tulajdonosi struktúrákat, fizetési folyamatokat, banki átutalásokat és bankszámlákat.

A Der Spiegel Pintóra támaszkodva 2016-tól több mint hetvenmillió dokumentumot dolgozott fel, amelyből 800 oknyomozó cikket közölt. Többek között Cristia­no Ronaldo és José Mourinho felfüggesztett börtönbüntetésekkel és bírságokkal végződött adócsalásügyei is így kerültek napvilágra.

A néhány évvel ezelőtt Erasmus-hallgatóként Magyarországra költözött Pinto továbbra is budapesti házi őrizetben van, lábán nyomkövető eszközzel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.