A tizedik éve működő program 2010 és 2018 között feldolgozott adataiból egyértelműen megállapítható, hogy „van még hová fejlődni” az egészségmegőrzésben. Egyértelműen kijelenthető, hogy a vizsgálatokon résztvevők csaknem fele a kiemelt kockázatú csoportba tartozik, és ha nem kezeltetik magukat, akkor néhány év múlva szívinfarktus, stroke fenyegetheti őket, nem beszélve a daganatos megbetegedésekről – írták.
A program 2010 és 2018 között több mint 1600 helyszínen közel hétmillió vizsgálat elvégzésével térképezte fel több mint 500 ezer ember egészségi állapotát. A feldolgozott adatok szerint a legaktívabbak Budapesten és Pest megyében voltak az emberek, de kiderült az is, hogy a megkérdezettek 23-35 százaléka még sosem vett részt sem laboratóriumi, sem szakorvosi vizsgálaton.
Mint írták, a nők 46 százaléka, a férfiak 55 százaléka szakít időt naponta a mozgásra, és a résztvevők 62 százaléka naponta, míg 33 százalékuk hetente fogyaszt zöldség- és gyümölcsféléket, és a válaszadók 84,7 százaléka gondolja úgy, hogy a túlzott sófogyasztás árt az egészségnek.
A vércukorszint vizsgálati adata a nők 6,3, férfiak 6,9 százalékánál mutatott kóros értékeket. A résztvevők átlagos vércukorértéke 5,1 és 5,9 mmol/l között változott. Az emberek többsége tisztában van a magas koleszterin romboló hatásával, tudják, hogy komoly kockázati tényezőt jelent, mégsem tesznek semmilyen konkrét lépést a megelőzés érdekében – írták. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy a mért koleszterinérték nőkben 24,5, férfiakban 28 százalékban tért el a normál értéktől.
A szív- és érrendszeri vizsgálat értékelésekor a nők 9,65 százalékában, férfiaknál 11,5 százalékban tapasztaltak eltérést, ami a nők 7 százalékánál, a férfiak 15 százalékánál pitvarfibrillációt jelentett, ami ötszörösére emeli a stroke kialakulásának veszélyét.
Kiemelték, a 2018/2019-es tanévtől a Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja kibővült a gyermekek prevenciójával, Utazás az egészség birodalmába címmel. Célul tűzték ki a gyermekek prevenciós gondolkodásának, a betegségek megelőzésének tudatosítását. A teljes körű intézményi egészségfejlesztés keretén belül az egészséges táplálkozás, a testnevelés, a gyermekek lelki egészségének javítása és az egészségismeretek elősegítése, elsajátítása szerepel a programban.