Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Hat nap alatt űzik ki a busók a telet

Magyar Nemzet
2019. 03. 01. 13:57
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Maszkot ölt apraja-nagyja című farsangi készülődéssel megkezdődött tegnap a mohácsi busójárás: hat napon át rekordszámú, 1600 jelmezes űzi a telet a Duna-parti városban. A busójáráson 35 helyszínen reggeltől estig nyolcvan programra várják az érdeklődőket. A húshagyókeddi főtéri koporsóégetéssel záruló népszokás rendezvényei között lesz farsangi felvonulás, népdaléneklési verseny, többféle táncház és számos néptáncelőadás, sokác bál, busó lakodalmas, valamint maszkfaragó foglalkozás és kiállítás is neves művészek által készített busóálarcokból – közölték tegnap a szervezők.

A sokácok farsangi fesztiválja több mint kétszáz éves múltra tekint vissza
Fotó: MTI/Sóki Tamás

Az UNESCO szellemi kulturális örökségeinek listájára éppen tíz éve felkerült népszokás idei rendezvényeire legalább 80-100 ezer látogatót várnak.

A sokácok farsangi fesztiválját egy 1783-as feljegyzés említi először. A legenda szerint a mohácsi sokácok ősei a török megszállás elől a Mohács-szigetre menekültek. Álruhákat öltve tértek vissza a folyón átkelve, és rajtaütöttek a babonás törökökön, akik az ijesztő maskarásoktól megrémülve menekültek el a városból.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.