Répássy Árpád: Jól működnek és függetlenek a magyar bíróságok

Egy maroknyi, de annál hangosabb, egyéni érdekek motiválta közösség kelti a hangulatot a bíróságokon belül és azokon kívül is a sajtó egy részének támogatásával, véli a Miskolci Törvényszék elnöke. Szerinte ez kimondottan ártalmas, mivel eltereli a figyelmet az elmúlt évek óriási fejlődéséről, és rontja a bíróságok közmegítélését.

Magyar Nemzet
2019. 03. 07. 6:18
null
Az elnök úgy véli, az utóbbi évek mérlege pozitív Fotó: Boon.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Számos, a bírósági rendszeren belüli feszültségekről árulkodó hírt és nyilatkozatot közölt az utóbbi időben a sajtó, ami a Miskolci Törvényszék elnöke szerint az igazságszolgáltatás tekintélyét, a bíróságokba vetett bizalmat veszélyezteti.

Ritka – mondta a Magyar Nemzetnek –, hogy egy bíró „kibeszél”, de most mégis fontosnak tartotta, mert szeretne megnyugtatni mindenkit, és világossá tenni: csak egy maroknyi, de annál hangosabb, egyéni érdekek motiválta közösség kelti a hangulatot, miközben a csendes többség a bírói esküjét komolyan véve, legjobb tudása szerint, felelősségteljesen végzi a munkáját.

Az elnök úgy véli, az utóbbi évek mérlege pozitív
Fotó: Boon.hu

– Az Európai Bizottságnak az uniós tagállamok igazságszolgáltatási hatékonyságát, minőségét és függetlenségét bemutató eredménytáblája szerint a magyar bíróságok Európa élvonalához tartoznak.

Nincs fából vaskarika. Senki sem gondolhatja komolyan, hogy az a rendszer, amely ezt a magas színvonalú munkát támogatja és lehetővé teszi, az rossz, és azt le kell bontani! – hangsúlyozta Répássy Árpád, aki szerint az utóbbi évek mérlege minden tekintetben pozitív.

– Ahogy egy idősebb, tekintélyes bíró kollégám fogalmazott: a „soha nincs semmi” korszakát felváltotta a „mindig minden van”. Új bíróságok épültek, régi bíróságok újultak meg korábban elképzelhetetlen számban – mondta az elnök.

Arra a felvetésre, hogy a rendszer kritikusai szerint a helyzet nem ennyire fényes, és a bíróságokon egyfajta forradalom van kibontakozóban, úgy válaszolt: ha bármiféle forradalomról lehet beszélni a bíróságok kapcsán, akkor az a digitális forradalom.

– Ma a bírók munkáját beszédleíró szoftverek és mobil eszközök segítik, a távmeghallgatási rendszer fokozatos kiépülésével pedig mindenki számára olcsóbbá és kényelmesebbé váltak a tárgyalások.

Hamarosan elindul az e-akta, ami lehetővé teszi a bírósági ügyek résztvevői­nek, hogy tértől és időtől függetlenül betekinthessenek az irataikba. Olyan újdonságok ezek, amelyekről pár éve álmodni sem mertünk volna – hívta fel a figyelmet az elnök, aki úgy vélte: az eredményeket szinte vég nélkül lehetne sorolni, csak ezek valahogy kevesebb figyelmet kapnak, mint a botrányok.

– Vagy természetesnek veszik őket, holott ezek éppen úgy az Országos Bírósági Hivatal felállításával együtt járó szemléletváltás és igazgatási modell eredményei, mint az, hogy a bíróságok egymás után nyerik el a családbarát munkahely címet – fűzte hozzá.

Egy volt bíró a közelmúltban többször úgy nyilatkozott, hogy – bár őt soha senki nem akarta befolyásolni – egyre nagyobb politikai nyomás nehezedik a bírákra.

Répássy Árpád erre reagálva közölte: az efféle megjegyzések mellé sohasem állítanak tényeket, bizonyítékokat. Nem is lehet szerinte, hiszen ítélkezési tevékenységével összefüggésben egyetlen bíró sem utasítható, a függetlenségét mindenki nagyon komolyan veszi, amit az évente végzett anonim integritási felmérések eredményei is bizonyítanak.

– Minden ellenkező híreszteléssel szemben a magyar bíróságok függetlenek és jól működnek – jelentette ki a törvényszék elnöke.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.