Elfoglalták a szolnoki helikopter bázist

Sajtó nyilvános bemutatót tartottak Szolnokon, a Vitéz Ittebei Kiss József hadnagy Helikopter bázison a magyar és szövetséges különleges erők.

2019. 06. 14. 14:36
null
Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sajtó nyilvános bemutatót tartottak Szolnokon, a Vitéz Ittebei Kiss József hadnagy Helikopter bázison a magyar és szövetséges különleges erők, köztük az MH2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár katonái. A repülőtér elfoglalását imitáló akció a BLACK SWAN 2019 elnevezésű, május 21-ig tartó nemzetközi különleges műveleti gyakorlat része volt.

A látványos gyakorlaton a magyar légierő JAS-39 Gripen vadászbombázója, Mi-24-es harcihelikoptere, Mi-17-es közepes szállítóhelikopterei, valamint a szlovén légierő AS532 Couger közepes helikoptere vettek részt, míg az Egyesült Államok MC-130-as, és CV-22-es különleges műveleteknél alkalmazott repülőgépeit vetette be. A CV-22 Osprey úgynevezett konvertiplán, a szokásosnál nagyobb propellereket meghajtó hajtóművei elforgatásával a repülőgép és a helikopter képességeit egyesíti magában.

Fotó: Havran Zoltán

A BLACK SWAN 2019 gyakorlat keretében a Magyar Honvédség mellett az Európában állomásozó Amerikai Különleges Műveleti Erők Parancsnoksága (SOCEUR), az Európában Állomásozó Amerikai Szárazföldi Erők (USAEUR) Parancsnoksága valamint szlovák, szlovén, macedón egységek vesznek részt, míg brit és lengyel katonák megfigyelőként vannak jelen.

A magyar fél vezeti azt a többnemzeti különleges műveleti komponensparancsnokságot, amelynek alárendeltségében magyar és nemzetközi különleges műveleti osztagok gyakorlatoznak a szárazföld, a haditengerészet és a légierő elemeinek bevonásával.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.