Czeglédy Csaba többet nem bújhat mentelmi jog mögé

Ombudsmant választottak, illetéket töröltek el a családok érdekében, törvényeket módosítottak a jövő évi költségvetéssel kapcsolatban a képviselők tegnap. A T. Házban elhangzott egy javaslat is, amelynek Lázár János szerint a legfontosabb üzenete az, hogy hazánk belátható időn belül az Európai Unióban elsőként füstmentes országgá váljon.

Magyar Nemzet
2019. 07. 03. 11:12
DUNAI Mónika; LÁZÁR János
Lázár János a nemdohányzók védelmét szolgáló törvények módosítását kezdeményezte Fotó: MTI/Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országgyűlés tegnapi döntése értelmében illetékmentesen igényelhető a babaváró hitel és a nagycsaládosok autó­vásárlási támogatása. A módosítás szerint azoknak, akik a törvény hatályba lépése előtt nyújtották be igényüket, az adóhatóság visszafizeti az illetéket. Mint ismert, a babavárót legfeljebb tízmillió forintos, szabadon felhasználható, kamatmentes hitelként lehet igényelni, amely három gyermek születésével vissza nem térítendő támogatássá alakul. A nagycsaládosok új, hétszemélyes autó vásárlásához legfeljebb két és fél millió forint támogatást kaphatnak.

Az Országgyűlés tegnapi ülésnapján az alapvető jogok biztosává választották Kozma Ákost. A parlament döntött az országgyűlési és az európai parlamenti képviselőjelölteket megillető mentelmi jog szabályozásának módosításáról is. A lex Czeglédy néven is ismert módosítással a jövőben nem jár mentelmi jog azoknak, akik ellen jelöltté válásuk előtt kényszerintézkedést rendeltek el, illetve vádat emeltek.

A képviselők a jövő évi költségvetéshez kapcsolódóan ötvenkilenc törvényt módosítottak. A változtatások érintik az ápolási díj összegét, a drogterápiás, illetve rehabilitációs intézmények szolgáltatásait és az Erzsébet-program jövőjét is. A törvényhozók létrehozták a Közép- és Kelet-európai Onkológiai Akadémia Alapítványt, amely kutatással, oktatással foglalkozik majd. A kormány szándékai szerint az alapítvány tevékenysége hozzájárul a daganatosbetegség-kezelés feltételeinek megteremtéséhez. A parlament tizenhárom törvényt módosított az épített és természeti környezet, valamint a kulturális örökség védelmével összefüggésben. Ezek egyike kimondja, hogy a nemzeti összetartozás Alkotmány utcában készülő emlékhelye kiemelt nemzeti emlékhely lesz.

Lázár János a nemdohányzók védelmét szolgáló törvények módosítását kezdeményezte
Fotó: MTI/Kovács Attila

Lázár János fideszes képviselő a fia­talkorúak dohányzásának visszaszorításával és a nemdohányzók védelmével összefüggő egyes törvények módosítására tett javaslatot, amely javaslat legfontosabb üzenetének azt nevezte, hogy Magyarország belátható időn belül, elsőként az Európai Unióban füstmentes országgá váljon. Fónagy János nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár azt mondta: a kormány támogatja az előterjesztést.

Az Országgyűlés új szervezeti és finanszírozási modellt hozott létre a kutatás-fejlesztési és innovációs ágazat számára. A törvénymódosítással az MTA kutatóintézet-hálózatának működtetése átkerül az újonnan létrejövő Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz. Létrejön a Nemzeti Tudománypolitikai Tanács is, amely kizárólag a miniszterelnöknek felelős testületként felügyeli, véleményezi a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal működését.

A közigazgatási bíróságokról szóló, tavaly decemberben megszavazott törvény hatálybalépésének és a köznevelési törvény zárószavazásának elhalasztásáról is döntött az Országgyűlés.

Az Országgyűlés tegnap elfogadott határozatában 37 650 főben állapította meg a Magyar Honvédség hivatásos katonai létszámát. A parlament tegnap engedélyt adott az Egyesült Államok fegyveres erői magyarországi állomásozására, ami a két kormány között két hete ratifikált védelmi megállapodás életbe lépésének egyik feltétele volt. David Cornstein budapesti amerikai nagykövet üdvözölte a döntést, úgy fogalmazott: „Szövetségünk még erősebb lesz”.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.