időjárás 20°C Amália 2022. október 7.
logo

Krucsainé Herter Anikó: A könyvtárak hiteles helyek

Forrás: MTI
2019.07.03. 17:41

A ma világában kiemelten fontosak a hiteles helyek, márpedig a könyvtárak ilyenek – hangoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális fejlesztésekért és finanszírozásért felelős helyettes államtitkára szerdán Székesfehérváron, a Magyar Könyvtárosok Egyesülete 51. vándorgyűlésének megnyitóján.

Krucsainé Herter Anikó hangsúlyozta, hogy a könyvtárak biztosítják a könyvek és más művek hosszú távú elérhetőségét, ráadásul fokozódó mértékben elektronikusan is. A könyvtárak programjaik révén minden korosztálynak élményt és feltöltődést biztosítanak – fűzte hozzá.

A helyettes államtitkár szerint a könyvtárak támogatják a tanulási és fejlesztési tevékenységeket, a kutatási folyamatokat, valamint a gazdaság digitális fejlődését elősegítő kompetenciák elsajátítását is.

Krucsainé Herter Anikó kiemelte: a könyvtárak értéket közvetítenek, ezért a könyvtárosok feladata felértékelődik, amikor tanuláshoz, olvasáshoz, kutatáshoz információkat adnak át.

Barátné Hajdu Ágnes, az MKE elnöke arról beszélt, hogy idei vándorgyűlésük jelmondata (Hiteles hely – mindenhol, mindenkinek) igazodik a rendező város sajátosságaihoz, a jelenben közvetített értékeihez. Székesfehérvárt ikonikus településnek nevezte, amely Magyarország első „hiteles helyszínével” is rendelkezett koronázó temploma révén, és hazánk első levéltárát is a városban őrizték a török hódoltságig.

Rámutatott, hogy a könyvtárak több évszázados hagyományokon alapuló tevékenységükkel segítik a ma emberét hiteles és megbízható információkhoz jutni az internet korában.

Aggodalmának adott hangot ugyanakkor a könyvtáros utánpótlással kapcsolatban a méltatlan bérhelyzet miatt. Úgy vélte, ha minden változatlan marad, a helyzet tovább súlyosbodik és a magyarság kulturális értékeinek megtartása szenvedhet csorbát.

Cser-Palkovics András polgármester szerint hitelesség nélkül a jövő sem elképzelhető, főként a 21. században. Fontosnak nevezte a közösségformálást, amely elképzelhetetlen kulturális értékek közvetítése nélkül, és amelyben egy várost a könyvtárak nagymértékben tudnak segíteni.

Örömmel jelentette be, hogy a település gazdag könyvtárhálózata szeptembertől új taggal bővül, amikor megnyitja kapuit a Corvinus Egyetem könyvtára. Reményét fejezte ki, hogy a közeljövőben modern, központi könyvtárral is gazdagodik Székesfehérvár, mint mondta, erre a város szívesen pályázna.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.