Für Lajos életművére emlékeztek a szülőhelyén

Für Lajosról nevezték el a csaknem százmillió forintból kívül-belül felújított egyházasrádóci művelődési házat, amelyben emlékszobát rendeztek be az itt született néhai politikusnak.

Magyar Nemzet
2019. 09. 23. 6:41
null
Egyházasrádócon a néhai MDF-es politikus egykori párttársai avatták fel a száz- millió forintból felújított művelődési házat Fotó: Szendi Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Für Lajosról nevezték el a csaknem százmillió forintból kívül-belül felújított egyházasrádóci művelődési házat, amelyben emlékszobát rendeztek be az itt született néhai politikusnak. – Múlt, család, szülők, a tanár, a történész, az MDF egyik alapítója, a határokon túli magyarok szószólója, ez mind tablóra került – sorolta az emlékkiállítást méltatva dr. Bíró Friderika, Für Lajos özvegye a szombaton tartott avatón. Megköszönte Móricz Péter történész és Bebes Árpád muzeológus munkáját, és ajándékot hozott a helyieknek: kinyomtatták Für Lajos 1991-es beszédét, amit az egyházasrádóci címer- és zászlóavatón mondott.

Egyházasrádócon a néhai MDF-es politikus egykori párttársai avatták fel a száz-
millió forintból felújított művelődési házat
Fotó: Szendi Péter

– A sors adománya, hogy együtt részt vehettünk abban a történelmi folyamatban, amit most rendszerváltásnak hívunk. Lajos megérdemelte ezt az adományt. Ezt a falut és az itteni életformát megőrizte magának – mondta dr. Bíró Zoltán, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum főigazgatója. – Legyenek büszkék rá, mint ahogy én is büszke vagyok rá, hogy együtt munkálkodhattam vele – emlékezett a hat éve elhunyt Für Lajosra V. Németh Zsolt miniszteri biztos, Egyházasrádóc országgyűlési képviselője. – Szeretetreméltó, igaz ember volt, mindannyian tudjuk, akik ismertük. Tiszteletre méltó, hogy a helyi közösség megtiszteli – mondta Hende Csaba, az Ország­gyűlés alelnöke.

Az 1954-ben épült kultúrházat több forrásból, összesen csaknem százmillió forintból újították fel kívül-belül, benne emlékszoba, az oldalán az 1930. december 21-én Egyházasrádócon született Für Lajos aláírása.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.