Szijjártó Péter: Magyarország mindig is Kelet és Nyugat együttműködése érdekében dolgozott

Magyarország mindig is Kelet és Nyugat együttműködése érdekében dolgozott, ezt bizonyítja a Türk Tanács budapesti irodájának mai megnyitása is – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten.

2019. 09. 19. 11:25
SZIJJÁRTÓ Péter
Budapest, 2019. szeptember 19. Szijjrt Pter klgazdasgi s klgyminiszter (b) s Bagdad Amrejev, a Trk Tancs ftitkra a szervezet eurpai kpviseletnek megnyitjt megelz plenris trgyals eltt az Ybl Villban 2019. szeptember 19-n. MTI/Szigetvry Zsolt Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ünnepségen a tárcavezető kiemelte: elképesztő erejű és sebességű változások zajlanak a minket körülvevő világban, új világrend jött létre, és mint minden új helyzet, ez is nyertesekre és vesztesekre osztja a világ országait. Azok lehetnek nyertesek, akik kiállnak önmagukért, a nemzeti érdek érvényesítését tekintik iránytűnek, megőrzik kulturális, vallási és történelmi örökségüket, továbbá ragaszkodnak identitásukhoz – sorolta.

Hangsúlyozta: büszkék vagyunk történelmi, kulturális és vallási örökségünkre és arra, hogy minden nyomásgyakorlás dacára meg tudtuk őrizni Magyarországot magyar országnak és biztonságos otthonunknak.

A külügyminiszter kifejtette: minket gyakran emlegetnek úgy, mint a legkeletibb nyugati vagy a legnyugatibb keleti nép. Korábban ezt ironikus éllel tették, de a világ mára megváltozott, új világrend jött létre, és a világgazdaság átalakulásának tempóját Keletről is diktálják, nemcsak Nyugatról – mondta.

Közölte: Magyarország a kölcsönös tisztelet elvére alapozza külpolitikáját, megadja a tiszteletet a partnereinek és el is várja tőlük. A Türk Tanács tagjaival ápolt kapcsolatainkat is a kölcsönös tiszteletre építjük – közölte.

Szijjártó Péter szerint közép-európai országként az az érdekünk, hogy a Kelet és a Nyugat is a kölcsönös tisztelet alapján tudjon együttműködni.

A tárcavezető kitért rá: a Türk Tanács tagjai egyre fontosabb szerepet játszanak a magyar külpolitikai törekvésekben. A tanács tagországainak összesen 675 ösztöndíjas helyet biztosítunk magyarországi egyetemeken – fűzte hozzá.

Szijjártó Péter köszönetet mondott, amiért a Türk Tanács úgy döntött, hogy első európai képviseletét Budapesten hozza létre. Az, hogy újabb nemzetközi szervezet nyitott képviseletet a magyar fővárosban, növeli Budapest nemzetközi szerepét is – közölte.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Csingiz Ajdarbekov kirgiz külügyminiszter elmondta: a most megnyitott képviseleten folyó munka sikert hoz majd az érintett országok külkapcsolatainak építésében. Az együttműködés erősítése mellett elkötelezettek az országok – vélekedett.

Elmar Mammadyarov azeri külügyminiszter közölte: a képviselet megnyitása új szintre emeli Magyarország és a Türk Tanács együttműködését. Magyarország elkötelezett a kapcsolatok szorosabbra fűzése mellett a tanács tagjaival, ezt bizonyítja, hogy helyet adott a képviseletnek – magyarázta.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter arról beszélt, hogy nagyra értékelik a magyar kormány nyitottságát a budapesti képviselet megnyitására. A Türk Tanács kiváló platform az együttműködés erősítésére – értékelt.

Nurbakh Rustemov budapesti kazah nagykövet üdvözölte Magyarország álláspontját, hogy erősíteni akarja együttműködését a Türk Tanács tagjaival. Együtt hatékonyabban nézhetnek szembe a kihívásokkal – mondta.

Bagdad Amrejev, a Türk Tanács főtitkára szerint a budapesti képviselet megnyitása világos bizonyítéka a szervezet sikerének, történelmi pillanat. A képviselet megnyitása nemcsak a Magyarországgal ápolt kapcsolataikat erősíti, hanem minden tekintetben növeli a szervezet jelentőségét, hiszen új lehetőségeket nyit az együttműködésre Magyarországgal és Európával – fogalmazott.

A Türk Tanács geopolitikai szervezetet 2009-ben alapítottak, tagjai Azerbajdzsán, Kazahsztán, Kirgizisztán, Törökország és Üzbegisztán. 2018 óta Magyarország megfigyelői státusszal rendelkezik a tanácsban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.