Újabb szocialista csontváz hullott ki a szekrényből Pécsett

A pécsi önkormányzatnak 150 millió forintjába kerül, hogy – az ­MSZP-s városvezetés idején kiszervezett buszpark miatt – a város saját buszpályaudvarai is kalapács alá kerültek. A buszokat 2009-ben egy kézzel írt számlán passzolták el, az ügyben 6,8 milliárd forintos károkozás kísérlete és 670 millió forintos tényleges kár okozása ­miatt indult büntetőeljárás.

Bóka Máté
2019. 09. 24. 9:45
null
Kézzel írt számlán adták el a buszokat Fotó: Sóki Tamás Forrás: MTI/Sóki Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szocialista időkre visszanyúló ügylet miatt kapott súlyos NAV-bírságot nem tudott a Pécs Közlekedési Zrt. kifizetni, ezért már évekkel ezelőtt elindult a cég felszámolása. A felszámolási eljárás keretében kerül most sor a vállalat birtokában lévő buszpályaudvarok értékesítésére, amelyeket így visszavehet Pécs.

A történet előzménye, hogy még a mostani MSZP-elnök, Tóth Bertalan volt Pécsett az alpolgármester, amikor 2009 januárjában egy kézzel írt számlával eladták Pécs buszait, miután a szocialista városvezetés 2008-ban egy magáncéget vont be a tömegközlekedési vállalat irányításába. A több mint 170 pécsi buszt egy harmadik – off­shore hátterű – cégnek passzolták el, amiket aztán rögtön vissza is béreltek. Tették ezt úgy, hogy a buszokért havonta fizetett bérleti díj jócskán meghaladta a teljes vételárat. A Zalaegerszegi Törvényszék ki is mondta később: nyilvánvalóan a jó erkölcsbe ütközik a szerződés, hiszen a cég úgy szerezte meg Pécs teljes autóbuszparkját, hogy semmilyen forrással nem rendelkezett, miközben a bérleti szerződés lehetővé tette, hogy a vételárat ténylegesen nem is kellett kifizetnie.

Kézzel írt számlán adták el a buszokat
Fotó: MTI/Sóki Tamás

Az adóhatóság is megvizsgálta az értékesítést 2011-ben, ekkor állapította meg azt a 770 milliós adóhiányt és bírságot, ami elvezetett a jelenlegi helyzethez. Az egy évtizedes történetet Pécs most tudja lezárni: a város közgyűlése a minap döntött ugyanis arról, hogy közel 150 millió forintért visszavásárolja a saját buszpályaudvarait. – A létesítményeken nagyobb volumenű fejlesztéseket nem is tudtunk végrehajtani, hiszen azok nem voltak Pécs birtokában, ez most változni fog – nyilatkozta Decsi István, Pécs alpolgármestere a vétel kapcsán.

A botrányos buszeladás miatt egyébként több mint 6,8 milliárd forintos károkozás kísérlete és 670 millió forintos tényleges károkozás gyanújával indítottak büntetőeljárást. Első fokon a cég vezérigazgatója hét év letöltendő börtönt kapott, majd a megismételt eljárásban enyhébb ítélet született. A jogerős döntés meghozatalára viszont már nem került sor, mert a vádlott időközben betegségben elhunyt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.