időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Tanuszodát adtak át Abádszalókon

Forrás: MTI
2019.10.08. 12:19

Átadták az Abádszalóki Tiszavirág Tanuszodát kedden, a létesítmény 460 millió forintból, teljes egészében állami beruházás keretében épült, fenntartója a Nemzeti Sportközpontok.

Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) sportért felelős államtitkára az eseményen azt mondta: mindig nagy öröm, ha egy sportlétesítményt adhatnak át, különösen, ha az épületre már nagyon sokan, nagyon régóta vártak.

Az abádszalóki létesítmény tanuszodából, valamint egy 6 pályás, 25 méteres medencéből áll, ahol a már úszni tudók képezhetik magukat tovább – tette hozzá.

Közölte: az országban folyamatosan épülnek és újulnak meg sportlétesítmények, s egy uszoda átadása jelentős beruházás egy település életében.

Szólt arról, hogy csodálatos eredményeket ér el folyamatosan a magyar úszósport, éppen ezért szükség van a minőségi utánpótlás-nevelésre, de még inkább arra, hogy a Minden gyermek tanuljon meg úszni program a lehető legtartalmasabban valósuljon meg.

Szabó Tünde hozzátette: a felgyorsult digitális világban az úszás az egyik legegészségesebb sportág, hiszen a minőségi testedzés mellett egy gyermeknek fegyelmet tanít, javítja a testtartást és fejleszti a keringési rendszert.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy egy uszoda nem csupán egy sportcentrum, hanem az egészség központja és közösségi tér is egyben.

Egy egészséges társadalom alapja a mindennapi testmozgás szeretete, hiszen nem létezik jobb egészségmegőrzés az aktív életnél, a sportos mindennapoknál – közölte, hozzátéve: mindez könnyebben valósul meg, ha ehhez megfelelő infrastrukturális háttér áll rendelkezésre, mint ahogy Abádszalókon is.

Kitért arra: az uszodában lehetőség van az iskolai keretek közötti szervezett úszásoktatásra, a létesítmény nyitva áll nemcsak a város, hanem vonzáskörzetének lakosai előtt is.

Szabó Tünde azt mondta, hogy a magyar kormány prioritásként fogalmazta meg a jövő nemzedék egészséges fejlődését, nevelésének támogatását és ezzel elköteleződését amellett, hogy a köznevelésnek megfelelő infrastrukturális hátteret tudjon biztosítani.

F. Kovács Sándor, a térség fideszes országgyűlési képviselője elmondta: sokan tettek a beruházás megvalósításáért a kormány, a megyei vezetők és az abádszalókiak részéről is.

Megjegyezte, a Tisza-tó melletti települések – köztük Abádszalók – különleges helyek, hiszen az ottani gyerekek a vízparton élnek, de a víz veszélyt is jelent. Az abádszalóki iskolában végző gyerekek azonban megtanulnak úszni, mindenki „vízbiztos lesz”, bármikor mehet úszni a Tiszára.

Balogh Gyula (Fidesz-KDNP), Abádszalók polgármestere avatóbeszédében történelmi pillanatnak nevezte a tanuszoda átadását. Hozzátette: a létesítmény mostantól teljes kapacitással, egész évben, jó kihasználtsággal fog működni hosszú távon.

A polgármester azt mondta, „az általános műveltség része” kell, hogy legyen az úszni tudás, mint ahogyan az is, hogy valaki tudjon kerékpározni és beszéljen idegen nyelvet.

Kitért arra, a térségben az úszásoktatás eddig nehézséget okozott, sehol nem volt alkalmas hely arra, hogy rossz időjárás esetén is oktathassanak.

A polgármester köszönetét fejezte ki a magyar kormánynak, a Nemzeti Sportközpontoknak és a kivitelező BMSK Zrt. képviselőinek.

A rendezvényen részt vett Darnyi Tamás négyszeres olimpiai bajnok úszó és Dala Tamás egykori válogatott vízilabdázó, olimpikon is.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.