Több száz millió forintos segítség a határon túliaknak

Összesen 676 külhoni vállalkozás, illetve civil és egyházi szervezet nyert el több mint 627 millió forint támogatást a nemzetpolitikai államtitkárság pályázatain. A győztes beadványok 57,2 százalékát erdélyi pályázók nyújtották be.

2019. 10. 01. 13:03
POTÁPI Árpád János
Potápi Árpád János azt ígéri, folytatják a programokat Fotó: MTI/Nemes János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint 627 millió forinttal támogatja a külhonban működő magyar civil és egyházi szervezetek, valamint vállalkozások gyermekbarát tevékenységét a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága, a program jövő május elsejéig tart – erről tegnap Potápi Árpád János számolt be sajtótájékoztatón. A nemzetpolitikai államtitkár elmondta, hogy ebben az évben rendkívül nagy érdeklődés kísérte a programokat, hiszen a két felhívásra összesen 1366 pályázat érkezett, ezek közül 437 volt a vállalkozói, 929 pedig civil és egyházi beadvány. Az igényelt összeg elérte a 2,7 milliárd forintot, a túljelentkezés így több mint négyszeres volt.

– Azt tudtuk tenni, hogy az alap 600 millió forintos összeget csaknem 28 millió forinttal megemeltük, így összesen 676 nyertest tudtunk hirdetni, vagyis a pályázók 49 és fél százaléka kap támogatást. Ezek közül 122 a vállalkozói, míg 554 a civil és egyházi pályázat – hangsúlyozta Potápi Árpád János. A politikus kitért arra, hogy a nyertes pályázatok 57,2 százaléka erdélyi, 18 százaléka felvidéki, 12 és fél százaléka kárpátaljai, míg a támogatott beadványok 11,2 százalékát délvidéki vállalkozók, civil és egyházi szervezetek nyújtották be. Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a vállalkozók egy- és hárommillió, a civil és egyházi szervezetek pedig 250 ezer és kétmillió forint közötti összegre pályázhattak május 28-ig.

Potápi
Árpád János azt ígéri, folytatják a programokat
Fotó: MTI/Nemes János

A civil és egyházi szervezetek között nyertes pályázatot adott be mások mellett a Nagyváradon működő Partiumi Ifjúságért és Hallgatókért Egyesület, a kovásznai Tündérvár Székely Nagycsaládosok Egyesülete, a komáromi Fészek Családi Kör Polgári Társulás és a beregszászi római katolikus egyházközség.

A politikus lapunk kérdésére kifejtette: azok a vállalkozók és szervezetek, amelyek beadványai most nem nyertek, más kiíráson is elindulhatnak, illetve az államtitkárságnak a következő években is lesznek pályázatai, amelyekre szavai szerint rendkívül nagy szükség van.

Potápi Árpád János a sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy az idei tematikus év, a külhoni magyar gyermekek éve programjait folytatják, így a ­Miénk a város! elnevezésű online játékot is, amelyet hetedik éve hirdetett meg a nemzetpolitikai államtitkárság. Ebben a részt vevő gyermekeknek feladatsort kell teljesíteniük, a legtöbb pontot elért versenyzők százezer forint értékben úgynevezett csodasarkot nyernek osztály- vagy iskolaközösségüknek. Az idei tematikus év, a külhoni magyar gyermekek éve programjai közül újdonság a Klímanócska elnevezésű, óvodásoknak szóló program. Ebben a környezet- és klímavédelemmel ismertetik meg játékos formában a legfiatalabb korosztályt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.