időjárás 8°C Aurél 2022. október 5.
logo

Zárt osztály az elmebeteg gyilkosoknak

Szemán László János
2019.10.15. 12:06
Zárt osztály az elmebeteg gyilkosoknak

Az elmebeteg gyilkosok visszaesésének megelőzése érdekében hamarosan megváltoznak a mentális betegségekben szenvedő emberekre vonatkozó előírások, és megjelenik az ellátórendszerben az úgynevezett ambuláns kötelező gyógykezelés – tudta meg a Hír TV.

A Riasztás című műsorban ma este arról kaphatunk képet, hogy az új rendszer egyik fontos eleme az úgynevezett magas biztonságú egység lesz, amely a szakellátás virtuális piramisának csúcsán foglal majd helyet. Az új kórházi emelt biztonságú részleg hasonlít ugyan egy börtönhöz, de sem funkciójában, sem működésében nincs köze a budapesti Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézethez (IMEI), ahol elmebeteg bűnözőket zárnak és kezelnek vagy figyelnek meg.

A harmincágyas, őrzött intézmény a Nyírő Gyula-kórház területén épülhet fel néhány éven belül

Az egy-két éven belül a Nyírő Gyula-kórház területén felépülő új, harmincágyas intézetnek hármas szerepköre lesz: megelőzni, hogy az egyébként is magas rizikójú betegek, illetve az IMEI-ből szabadultak ne kövessenek el újabb bűncselekményeket, de a feladata lesz a társadalmi reintegrálás is, hogy a gyógyult páciensek minél hatékonyabban tudjanak visszailleszkedni a társadalomba. Az új ellátási forma bevezetése érdekében törvénymódosítás is várható.

A szakemberek szerint ugyan kicsi a statisztikai valószínűsége, hogy a kényszergyógykezelést követően a páciens visszaesik, azonban minden évben előfordul néhány megdöbbentően durva eset. Az IMEI által korábban kezelt szekszárdi, 19 éves K. Dániel idén márciusban brutális kegyetlenséggel meggyilkolta hatéves unokahúgát. Tavaly januárban pedig egy 36 éves, tornyospálcai férfi minden előzmény nélkül halálra szurkálta az apját. Mindezt öt évvel azután tette, hogy kiengedték az IMEI-ből, ahová azért került, mert 2003-ban bestiális módon megkínozta és megölte a barátnőjét.

A pszichiátriai ellátás jelenleg Magyarországon két nagy pilléren nyugszik: az egyik a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet, a gyermekellátásban pedig a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet. Ez a két kórház foglalkozik a legsúlyosabb magatartászavaros, illetve legsúlyosabb mentálisan problémás emberekkel.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.