Vizoviczki László beismerte a vádakat

2015-ben kezdődött az egykor az éjszaka császárának tartott Vizoviczki László titkosított vesztegetési pere. A debreceni hadbíró azonban idén tavasszal beteg lett, így új bíróra, Kiss Károlyra szignálták az aktákat. Az új hadbíró százhatvan tárgyalási napot tűzött ki 2021 elejéig. Csak akkor várható elsőfokú ítélet.

2019. 11. 06. 8:24
null
A diszkópápa ügye szigorúan bizalmas minősítést kapott Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyakorlatilag az elejétől újrakezdődött tegnap a Fővárosi Törvényszék Kiss Károly hadbíró vezette katonai tanácsa előtt Vizoviczki László vesztegetési pere. Az ügyész ismertette a vádakat. Lapunk értesülése szerint Vizoviczki és három vádlott-társa beismerte ezeket.

Majd elnapolták az ügyet ja­nuár 7-re, amikor megkezdődik a vádlottak kihallgatása. Januárra még hét tárgyalási napot tűzött ki az új hadbíró, aki összesen 160 tárgyalási napot nevezett meg 2021 elejéig, így, ha addig semmi rendkívüli nem jön közbe, végre ítélet is születhet első fokon.

A diszkópápa ügye szigorúan bizalmas minősítést kapott
Fotó: Bach Máté

A Debrecenben 2015-től eljáró bíró egészségi állapota miatt szignálták át idén tavasszal Kiss Károly hadbíróra a kiemelt, s egyben szigorúan bizalmas (titkos) minősítésű ügyet, amelyben az elsőrendű terheltet – az egykor az éjszaka császárának tartott Vizoviczki Lászlót – többrendbeli minősített vesztegetéssel, valamint szigo­rúan titkos adattal visszaélés bűntettének elkövetésével vádolja az ügyészség.

A Fővárosi Törvényszék vezetése minden segítséget megadott Kiss Károlynak az ügy iratanyagának soron kívüli feldolgozásához, és maradéktalanul tehermentesítették az új bírót, akinek többek között több mint százezer oldal nyomozati iratot és közel ezer oldal bírósági jegyzőkönyvet kellett áttanulmányoznia, valamint a felkészülés során több száz órányi hangfelvételt hallgatott meg.

A vádirat lényege szerint Vizoviczki László 2005 óta korrumpálhatott – mások mellett – vezető beosztású rendőrtiszteket. A bűnszervezetben, vezető beosztású hivatalos személy által kötelességszegéssel és üzletsze­rűen elkövetett hivatali vesztegetés és más bűncselekmények miatt indult eljárásban huszonkét vádlott, köztük hét volt rendőrtiszt – öten vezető beosztású volt rendőrfőtisztek –, volt tűzoltó százados, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőr főhadnagya, egy önkormányzati köztisztviselő és egy közegészségügyi felügyelő van.

A nyomozás a Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján 2012 február­jában kezdődött, majd május 31-én őrizetbe vették Vizoviczkit, a testőrét, Varga Istvánt (ő a koronatanú), valamint Hopka Lajost, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) speciális bűnözői csoportok elleni osztályának egykori vezetőjét és Kalmár Tamást, a BRFK egykori közrendvédelmi főosztályvezetőjét. 2012. június elején kattant a bilincs Gulyás Imrének, az NNI szervezett bűnözés elleni főosztálya egykori vezetőjének és Koblencz Attilának, a BRFK volt felderítő nyomozójának csuklóján. Vizoviczki kivételével mindannyian szabadlábon védekeznek. Mindenki tagadja, hogy bűncselekményt követett volna el.

Az egykori diszkópápa korábban jogerősen hét év fegyházat és 330 millió forint vagyonelkobzást kapott felbujtóként, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt. Kedvezménnyel nem szabadulhat. 2018-ban bevonult a börtönbe letölteni a büntetését. Mostanra már valamivel kevesebb, mint három éve van még hátra.

A tényállás szerint Vizoviczki a háttérből irányított egy belvárosi éttermekből, a Hajógyári-szigeten működő szórakozóhelyekből, diszkókból, éjszakai klubok­ból álló cégcsoportot, amelyben 2010 és 2012 között milliárdos nagyságrendű költségvetési csalást követtek el egyes cégek bevételeinek eltitkolásával. Az elkövetés módjának lényege, hogy a vádlottak a szórakozóhelyeken a bevétel egy részét nem ütötték be a pénztárgépbe.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.