A határon túli magyarok hálásak a segítségért

Amíg azt látjuk, hogy igény van a határon túli szűrővizsgálatokra, addig folytatjuk az orvosmissziót, amely a Katolikus Karitász mellett a nemzetpolitikai államtitkárság támogatását is élvezi – jelentette ki lapunknak Écsy Gábor, a Katolikus Karitász igazgatója.

2019. 12. 02. 11:18
null
A közösség vezetője ígéri, visszatérnek a betegekhez Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A Katolikus Karitász több mint két éve indította el az Orvosmisszió programját, az első szűrővizsgálatot 2017. szeptember 17-re szervezték meg a kárpátaljai Gyertyánligetre. Honnan ered a kezdeményezés ötlete?

– A Katolikus Karitász a 2017-et megelőző években is rendszeresen járt Kárpátaljára, és különösen a kórházakba, főleg a gyermekeket ellátó intézményekbe vittük a segítséget Beregszászra, Ungvárra és Munkácsra. A kórházaknak gyógyászati eszközöket adományoztunk, vagy egy-egy termet, fürdetőt újítottunk fel. A látogatásaink alatt azzal szembesültünk, hogy sok gyermek csak akkor kerül az orvosokhoz, amikor a betegségén már nem, illetve nem teljes mértékben lehet segíteni. Pedig ezek az esetek megelőzhetők lettek volna, ha a gyermek korábban részt vesz a megfelelő szűrővizsgálatokon, így viszont a probléma maradandóvá vált. A Kárpátalján tapasztaltak alapján döntöttünk az Orvosmisszió program elindításáról, amelyhez a szakmai csapatot Vojcek László főorvos szervezte meg.

– Hogyan fejlődött tovább a program az indulás óta?

– Az első csapat még csupán nyolc-tíz fővel települt ki egy-egy határon túli, főként kárpátaljai helyszínre. Kezdetben a kollégák csak szemészeti, fogászati és mozgásszervi vizsgálatokat végeztek, amely később többféle szűréssel egészült ki. Eddig 23 helyszínen több mint 2500 gyermeket és csaknem 1800 felnőttet vizsgáltak meg az orvosaink. Összesen 570 szemüveget írtak fel és adtak át, és csaknem 850 lúdtalpbetétet osztottak ki a rászorulóknak.

A közösség vezetője ígéri, visszatérnek a betegekhez
Fotó: Havran Zoltán

– A huszti az orvosmisszió harmincadik szűrővizsgálata a sorban. Folytatják a programot a jövőben is?

– Amíg azt látjuk, hogy igény van a szűrővizsgálatokra, addig folytatjuk a programot, amely a Katolikus Karitász mellett a nemzetpolitikai államtitkárság támogatását is élvezi. Ennek is köszönhetően évről évre vissza tudunk térni egy-egy helyszínre, ahol ellenőrizzük a betegek állapotát, és új embereket is megvizsgálunk. A program folytatásához adományokat is fogadunk, az 1356-os szám tárcsázásával bárki támogathatja a munkánkat.

– Előfordultak rendkívüli helyzetek az eddigi harminc vizsgálaton?

– Volt egy érdekes eset, amikor a magyar–ukrán határon az egyik vámos kérte meg az orvosainkat, hogy vizsgáljuk meg az édesapját. Mi a megadott cím alapján felkerestük az illetőt, segítettünk rajta, sőt később vissza is mentünk hozzá látogatóba.

– A határon túliak bíznak az orvosmisszió munkájában?

– A programnak több küldetése is van, hiszen a szűrővizsgálatoknak köszönhetően javulhat a nehéz szociális helyzetben levő testvéreink egészségi állapota, de az emberek érzik a szeretetünket, a törődésünket, hálásak azért, hogy nem vagyunk közömbösek a helyzetük iránt. Ma reggel például benéztem a templomba, ahol éppen szentmise volt, és ott hosszasan imádkoztak azért, hogy az orvosmisszió küldetése elérje a célját.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.