időjárás 23°C Ilona 2022. augusztus 18.
logo

Matolcsy György: Megfogadtuk a legnagyobb magyar tanácsát

Forrás: MTI
2019.12.02. 16:54

Ismét az uniós szinten is kiemelkedő magyar növekedési modellt méltató cikket írt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke; Matolcsy György a magyar gazdaságtörténetben kivételesnek nevezi a magyar gazdaság elmúlt évekbeli felzárkózását, amelynek egyik titka szerinte, hogy jelentős pénzügyi forrásokat használtak fel az egyensúlyőrző növekedés fenntartására.

A jegybankelnök kifejtette, a 2010 utáni sikeres válságkezelés és gazdaságpolitikai fordulat után 2013-ban jegybanki fordulat következett, így már ebben az évben elindult a növekedési fordulat. A 2013-2019 közötti, átlagosan 3,5 százalék feletti – az EU átlagot 2 százalékponttal, a visegrádi csoportét legalább 0,5 százalékponttal meghaladó – gazdasági bővülés és felzárkózás önmagáért beszél – írta a Növekedés.hu-n hétfőn.

A magyar növekedés kivételességére 10 példát említ a jegybankelnök. Köztük a több mint 800 ezer új munkahely létrehozását, további 900 ezer munkahely megvédését – a múlt év végéig 740 milliárd forinttal -, illetve azt, hogy a növekedés nagymértékben segíti a családokat: eddig 1 millió családot támogatott 1900 milliárd forinttal.

A lakossági devizahitelek kivezetése több mint 1000 milliárd forintot hagyott a családoknál, a kamatcsökkentéseknek köszönhetően tavalyig 2400 milliárd forintot takarított meg a költségvetés; az alacsony alapkamat miatt a vállalati és családi megtakarítás 2018-ig 2900 milliárd forintot ért el – írta.

Említést tett a célzott kiadásokhoz rendelt új, forgalmi jellegű adóbevételekről – bankadó, tranzakciós illeték, válságadók, elektronikus útdíj, online pénztárgépek -, illetve a motivációs adórendszer használatát.

„Megfogadtuk a legnagyobb magyar tanácsát: merünk nagyok lenni” – összegezte Matolcsy György, utalva Széchenyi István Merjünk nagyok lenni... című művére.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.