Növeli a kormány a cukorbetegség kezelésének anyagi támogatását

A kormány több lépéssel is segíti a cukorbetegeket, akik számára lényegesen olcsóbban hozzáférhetőek lesznek a betegségük kezeléséhez szükséges eszközök a jövőben.

Csekő Imre
2019. 12. 18. 9:41
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közös sajtótájékoztatón jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának három államtitkára az 1-es típusú diabétesszel élőket érintő változásokat szerdán reggel Budapesten. A kormány több lépéssel is segíti a cukorbetegeket, akik számára lényegesen olcsóbban hozzáférhetőek lesznek a betegségük kezeléséhez szükséges eszközök a jövőben.

Akár 60-100 ezer forintba is kerülhet havonta egy családnak egy 1-es típusú diabétesszel élő gyermek ápolása – mondta a sajtó képviselői előtt Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, és kiemelte, hogy nem könnyű egy ilyen gyermek megfelelő ápolása, hiszen folyamatosan ellenőrizni kell a vércukorszintet a szülőknek.

Ezért a kormány úgy döntött, hogy az ehhez szükséges szenzort és távadót a gyermekek és nappali tagozatos tanulók számára ezentúl normatív módon, és nem egyedi méltányosság alapján 98 százalékos tb támogatással biztosítják.

A felnőtt betegek esetében pedig bizonyos feltételek teljesülése esetén 80 százalék lesz ezeknek az eszközöknek a támogatása. Ugyanez a szabályozás vonatkozik majd az inzulinpumpára, és a hozzá tartozó szerelékekre is a jövőben – tudatta Novák Katalin, aki arról is beszélt, hogy indokolt esetben a gyermekek otthonápolási díja (gyod) és az ápolási díj is jár majd az 1-es típusú diabéteszes gyermekek szüleinek. Azt is bejelentette az államtitkár, hogy évente 100 millió forintra pályázhatnak azok a civil szervezetek, amelyek az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekeket támogatják. A kormány emellett 500 millió forintot biztosít gyermek diabétesz centrumok kialakításra is – tette hozzá Novák Katalin, aki arra is kitért, hogy megteremtik a feltételeit annak, hogy a cukorbeteg gyerekek végig, teljes mértékben részt tudjanak venni a köznevelésben, és semmilyen hátrány ne érje őket állapotuk miatt. Ezért felülvizsgálják a közétkeztetésre vonatkozó szabályozást, és a kapcsolódó képzéseket is áttekintik.

A sajtótájékoztatón részt vett Horváth Ildikó egészségügyi államtitkár is, aki kifejtette, hogy 3500-4000 beteg esetében olyan típusú cukorbetegségről van szó hazánkban, ami nem megelőzhető, mivel genetikai okai vannak, és fontos, hogy a társadalomban minél szélesebb körben ismerjék ezt a betegséget.

Az államtitkár felhívta rá a figyelmet, hogy 1-es típusú diabéteszes gyerekek esetében élet-halál kérdése is lehet, hogy a környezetükben lévők tudják-e mit kell tenni a betegségük kapcsán. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy ezentúl az orvos receptre felírhatja az érintetteknek a vércukorszintet folyamatosan mérő szenzort, ami hat hónapra 5608 forint kiadást jelent majd csupán ezentúl a családoknak.

Felnőttek esetében pedig 80 százalékos támogatás lesz elérhető – tette hozzá Horváth Ildikó, aki kitért arra is, hogy a több millió forint értékű távadókhoz való hozzáférés pedig 3810 forint lesz két évre a jövőben az 1-es típusú diabéteszes gyerekek családjai számra. A felnőttek esetében erre is 80 százalékos tb támogatás lesz elérhető – ismertette a politikus.

Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár arról beszélt, hogy kibővítik a vonatkozó szakmai szempontrendszert, hogy az 1-es típusú diabéteszes gyerekek ápolását végző családtagok is jogosultak legyenek a gyod-ra és az ápolási díjra.

Az államtitkár hozzátette, az érintettek ezentúl könnyebben fognak tudni eljárni az igényléskor, mert egyszerűsítik a folyamatot, és nem lesz szükség külön dokumentumok kitöltésére a gyod és az ápolási díj igényléséhez.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.