Egyre több pénz jut egészségügyre

A kormány célja, hogy olyan átfogó finanszírozási rendszer jöjjön létre a járó- és fekvőbeteg-ellátásban egyaránt, amelyben elkerülhető az adósság újratermelődése – írta közleményében az Emberi Erőforrások Miniszté­riuma. Az eredmények közül kiemelték az alapellátás-fejlesztési programot, a Nemzeti immunizációs programot és az Egészséges Budapest programot.

Magyar Nemzet
2020. 01. 02. 9:54
null
A kormány év végi döntése nyomán csaknem nyolcvanmilliárd forint támogatást kapnak a kórházak Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt másfél évben jelentős változások történtek az egészségügyben, amelyek célja a családok egészségének támogatása, a hatékonyabb megelőzés és a biztonságos, magas színvonalú betegellátás erősítése, valamint az egészségügyi dolgozók megbecsültségének további javítása volt – közölte tegnap az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi). Hangsúlyozták azt is, hogy 2020-ra 770 milliárddal több jut egészségügyre, mint 2010-ben, és közel 184 milliárd forinttal több, mint tavaly.

Az eredmények közül kiemelték: az alapellátás-fejlesztési program részeként meghirdetett Három generációval az egészségért pályázat első fordulójában a kormány hatmilliárd forinttal támogatott 79 háziorvosi praxisközösséget, amelyek több mint 130 ezer esetben végeztek vizsgálatokat, adtak tanácsot. A program második fordulójában 64 praxisközösség nyert el támogatást a rendelkezésre álló 4,7 milliárd forintból. Így már 1,2 millió ember számára vált könnyebben elérhetővé a betegségmegelőzés és az egészségfejlesztés. A Magyar falu program részeként 186 orvosi rendelő épülhet vagy újulhat meg, összesen négymilliárd forint értékben. 778 kistelepülésen nyílik lehetőség orvosi eszközök beszerzésére, szolgálati lakások építésére pedig ötmilliárd forint áll rendelkezésre.

Az európai viszonylatban is kiemelkedő Nemzeti immunizációs program még erősebbé vált. A 2019–20-as tanévtől az eddigi 12 védőoltás mellett kötelezővé és ingyenessé vált a bárányhimlő elleni védőoltás is. Az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések számának további csökkentése, megelőzése érdekében komplex intézkedési csomagot vezettek be. Az infekciókontroll javítására tízmilliárd forint támogatást kaptak a kórházak.

A kormány év végi döntése nyomán csaknem nyolcvanmilliárd forint támogatást kapnak a kórházak
Fotó: Havran Zoltán

A kormány összesen 58,6 milliárd forintot biztosított a fővárosi és Pest megyei szakrendelők fejlesztésére. Az Egészséges Budapest programban 32 budapesti és Pest megyei szakrendelő komplex fejlesztése történik informatikai korszerűsítéssel és az elavult műszerpark cseréjével. 2019 első fél évé­ben többek között röntgen- és ultrahang-berendezéssel, kardiológiai vizsgálatokat segítő eszközökkel, terheléses EKG-val, endoszkópos, szemészeti, nőgyógyászati, terápiás és fizikoterápiás vizsgáló eszközökkel gazdagodtak a szakrendelők.

Kitértek arra is, hogy a kormány év végi döntése nyomán csaknem nyolcvanmilliárd forintos támogatást kapnak a kórházak. Emellett az adósság újratermelődésének megakadályozása érdekében felülvizsgálják az egészségügyi finanszírozási rendszert, költségvetési felügyelőket rendelnek ki egyes kórházak mellé és központosított adósságrendezési eljárásban tételesen megvizsgálják a lejárt kórházi tartozásokat is. 79,4 milliárd forintot biztosítanak a kórházak többlettámogatására, ebből 42,8 milliárd forintot a lejárt tartozások rendezésére, 36,6 milliárd forintot pedig az adósság újratermelődését megelőző intézkedésekre: struktúraváltásra, az ellátás racionalizálására és a kórház teljesítményének elismerésére.

A kormány célja – mint írták –, hogy olyan átfogó és fenntartható finanszírozási rendszer jöjjön létre a járó- és fekvőbeteg-ellátásban egy­aránt, amelyben elkerülhető az adósság újratermelődése. Ennek kidolgozását az Emmi már megkezdte a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő és az Állami Egészségügyi Ellátó Központ bevonásával.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.