időjárás 18°C Brúnó , Renáta 2022. október 6.
logo

Ferencz Orsolya: Az űrkutatás a XXI. század egyik legfontosabb szektora

Forrás: Hír TV
2020.01.20. 12:15

Az egész világ az űrszektort fejleszti, régiós társaink évek óta sokkal jelentősebb forrásokkal dolgoznak ezen a területen. Olyan tudományos értékek sora születik meg, ami azt mutatja, hogy a XXI. század legfontosabb szektorai között az űrszektor az egyik legfontosabb vezető terület. Erről Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos beszélt a Bayer show-ban arra reagálva, hogy számos balliberális sajtóorgánum viccnek tartja azt a kérdést, hogy miért is van Magyarországnak szüksége az űrkutatásra.

Ferencz Orsolya szerint pont azok nevetgélnek az űrkutatáson, akik „könnyesre” aggódják magukat a Földért és a klímaváltozás miatti problémákért, miközben fel sem fogják, hogy az a műholdas adatbázis, amivel a klímatudósok dolgoznak, ahogy a klímamodellek készülnek, az mind űrkutatás és űrtevékenység. Kinevetik azt a tudományterületet, aminek az eredményeire hivatkozva aggódnak a Földért – tette hozzá.

A miniszteri biztos felidézte, a balliberális oldalon az is a gúny tárgya volt, amikor Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bejelentette, hogy Magyarország egy második magyar kutató űrhajóst kíván felküldeni a világűrbe. Úgy fogalmazott, ők el sem jutnak odáig sem, hogy a Nemzetközi Űrállomás nem egy gyerekeknek fenntartott kalandpark és hullámvasút, hanem egy olyan kutatólaboratórium, amiből az egész emberiség egy darabbal rendelkezik és csak néhány száz kutató kerülhet olyan privilegizált helyzetbe, hogy beléphet ide.

Ide bejutni óriási lehetőség az egész magyar tudományos élet számára. Ha egy egyetem részt vesz egy ilyen küldetésben, akkor annak az egyetemnek a nemzetközi rangsorban a helye felértékelődik, oda sokkal több hallgató fog jelentkezni, óriási lehetőség tudományos disszertációk születésére, nem is mondva, hogy az űripar milyen lehetőséghez jut – emelte ki Ferencz Orsolya.

A teljes tartalom IDE kattintva érhető el.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.