Nézőpont: Nagy hiba volt balra tolódni

Magyar Nemzet
2020. 01. 27. 6:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Válságban van a szavazóit folyamatosan elvesztő Jobbik, a párt népszerűsége megfeleződött 2014 óta – közölte a lapunknak készített elemzé­sében a Nézőpont Intézet, amely szerint 2014-ben még a Jobbik volt a legnagyobb ellenzéki párt, az országgyűlési választáson több mint egymillióan szavaztak listájára (20,7 százalék). A 2018-ban megkezdett balliberális fordulat miatt azonban az országgyűlési választást követően megkezdődött a párt mélyrepülése: a tavalyi EP-voksoláson az öt évvel korábbi 14,67 százalékkal szemben 6,34 százalékot szereztek listán – írták.

Az intézet közvélemény-kutatási adatai szerint 2014 óta minden évben csökkent a párt teljes népességre és a legvalószínűbb választási eredményre vonatkozó támogatottsága is.

A Jobbik legnépszerűbb éve 2015 volt, akkor a teljes népességen belül a választásra jogosult felnőtt lakosság 14,8, az aktív szavazók 25 százaléka szimpatizált velük. 2019-ben ennek kevesebb mint fele – a magyar felnőtt lakosság 7,2, az aktív szavazók 10,4 százaléka – támogatta átlagosan a Jobbikot. A csökkenő tendencia pedig szinte folyamatos volt – mutattak rá. Az intézet szerint a népszerűségvesztés oka a párt identitásválsága, mert a balratolódás miatt a nemzeti radikális szavazók egy része kiábrándult a Jobbikból. A párt identitásválságát mutatja, hogy elveszíti a konzervatív és jobboldali beállítottságú szimpatizánsokat – vélekedtek, hozzátéve: nullától tízig terjedő skálán mérve a konzervatív értékrend 2015-ben még 5,7-es, 2019-ben már csak 5,2-es értéket mutatott a párttal szimpatizálók válaszai alapján. Jobboldalinak 2016-ban átlagosan 6,7-es értékben vallották magukat a szimpatizánsok, 2019-ben pedig ennél is kisebb, 6-os mértékben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.