Új alkalmazás segítheti az autizmussal élőket

Fülöp Attila az eseményen Zörgő Tamás autizmussal élő fiatalnak átadta az elsőt abból háromszáz okos eszközből, amiket azoknak az autista személyeknek juttatnak, akiknek nincs saját készülékük.

Csekő Imre
2020. 01. 28. 12:40
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkezdik egy új, az autista emberek kommunikációs akadálymentesítését segítő alkalmazás zártkörű tesztelését – jelentette be Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára kedden Budapesten tartott sajtótájékoztatóján. Az infokommunikációs applikáció nyártól lesz elérhető az érintettek számára.

Az államtitkár elmondta: az autizmussal élők kommunikációs akadálymentesítésére 450 millió forintot fordít a kormány a vegyesen – uniós támogatásból és a hazai költségvetésből – finanszírozott összesen négymilliárd forintos Széchenyi 2020 program keretében.

Fülöp Attila az eseményen Zörgő Tamás autizmussal élő fiatalnak átadta az elsőt abból a háromszáz okos eszközből, amiket azoknak az autista személyeknek juttatnak, akiknek nincs saját készülékük. A politikus hangsúlyozta annak fontosságát, hogy az új alkalmazás fejlesztésébe bevonják annak célcsoportját, így autista személyek, családtagjaik és szakemberek közreműködésével készül az applikáció.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy a fogyatékosságügyben korábban elképzelhetetlen segítséget jelentenek az informatikai alapú termékek, amelyek hozzájárulva az akadálymentesítéshez, elősegíthetik a fogyatékossággal élők munkavégzését. Fülöp Attila ennek kapcsán emlékeztetett rá, hogy útjára indították az Érték Vagy programot, amelynek célja, hogy az idei év során felhívja rá a figyelmet, a fogyatékkal élő, megváltozott munkaképességű emberek akarnak, tudnak dolgozni, és a munkavégzés alapozhatja meg, hogy önálló életet élhessenek.

A keresztény eszmeiségű magyar kormány valódi, ésszerű segítséget adna fogyatékossággal élőknek, hogy a közbeszédet ne csak a jótékonyság kérdése uralja a fogyatékosságügy kapcsán – emelte ki az államtitkár.

Az eseményen Kővári Edit, az Autisták Országos Szövetségének (AOSZ) elnöke elmondta, két és fél év alatt dolgozta ki az új alkalmazást az AOSZ, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Autizmus Szakmódszertani Kutatócsoportjával együttműködve.

A korszerű támogató eszköz hatékonyan segítheti majd az autistákat napjaik megtervezésében, a hivatalos ügyintézésben, vagy egy utazás megszervezésében – emelte ki Kővári Edit.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.