Czeglédy megfenyegette kollégáinkat

Szombathelyen komoly indulatokat váltott ki a médiaközpont ügye. A vitában a Vas Népe újságíróit az a Czeglédy Csaba fenyegette meg burkoltan, akinek a büntetőügye a Kecskeméti Törvényszéken folytatódik.

Magyar Nemzet
2020. 02. 28. 6:26
null
Az ügyvéd vezette cég ellen tavaly emeltek vádat Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azonnali hatállyal visszahívta csütörtökön ügyvezetői tisztségéből a szombathelyi közgyűlés Halmágyi Miklóst, a helyi médiaközpont ügyvezető igazgatóját, aki ellen a rendőrség vagyon elleni bűncselekmény alapos gyanújával indított nyomozást. Halmágyit – aki korábban 25 éven át volt a Vas Népe című megyei lap főszerkesztője – 2019 februárjában, a közgyűlési erőviszonyok megváltozása után nevezte ki a baloldali többségű önkormányzat a médiaközpont élére.

Az önkormányzati társaságnál december végén indított vizsgálatot az önkormányzati felügyelőbizottság, amely a közgyűlés elé tárt jelentésében megállapította, hogy az ügyvezető limit nélküli céges bankkártyáját használva több alkalommal fizetett olyan szolgáltatásokért, amelyek nem az önkormányzati kft., hanem a saját hasznát szolgálták. Két esetben bérelt például különböző szállodákban szobát, arra hivatkozva, hogy hivatalos úton járva konferencián vett részt.

A vizsgálat ezeknek a konferenciáknak nem találta a nyomát. Az ügyet a megyei napilap írta meg először. Az ügyben Nemény András (Éljen Szombathely! Egyesület–Momentum–DK–MSZP–Párbeszéd–LMP–MKKP–Szolidaritás–Mindenki Magyarországa) polgármester rendőrségi feljelentést tett, amelynek nyomán a hatóság elrendelte a nyomozást. A szombathelyi közgyűlés az ügyvezető visszahívása és munkaviszonyának megszüntetése után átmeneti időre Török Tibort nevezte ki a Szombathelyi Médiaközpont Nonprofit Kft. vezetőjének, a későbbiekben pedig pályázat útján töltik be a tisztséget.

Az ügyvéd vezette cég ellen tavaly emeltek vádat
Fotó: Havran Zoltán

Illés Károly frakcióvezető (Fidesz–KDNP) kifejtette: egyértelmű Nemény András politikai szerepe Halmágyi ügyé­ben, miután korábban úgy nyilatkozott: Halmágyi Miklós személye garancia mindenki számára. Czeglédy Csaba képviselő közölte: a Vas Népe újságíróira is ugyanaz a sors fog várni, mint amit Halmágyi Miklóssal tettek. Ágh Ernő képviselő (Fidesz–KDNP) kiállt a megyei napilap munkatársai mellett, és visszautasította, hogy Czeglédy fenyegesse őket nyílt ülésen.

Elfogadta a Szegedi Törvényszék elfogultságra vonatkozó bejelentését és a Kecskeméti Törvényszéket jelölte ki a Szegedi Ítélőtábla a Czeglédy Csaba által vezetett Human Operator Zrt. ügyének tárgyalására – közölte tegnap a bíróság.

A 2019-ben a DK európai parlamenti képviselőjelöltjének induló ügyvéd által vezetett céghez kapcsolódó ügyben tavaly februárban emeltek vádat különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt 21 ember ellen. A vádirat szerint a 2011-től működő bűnszervezet célja a döntően diákmunkaerő-közvetítéssel foglalkozó cég áfafizetési kötelezettségének csökkentése, valamint a diákmunkához kapcsolódó más közterhek alóli mentesülés volt. A Human Operator Zrt. két generál-alvállalkozó közbeiktatásával – amelyek teljesítési segédként nyolc iskolaszövetkezetet vontak be – munkaerőt közvetített Magyarországon működő cégeknek.

A vád szerint a bűnszervezet 6,215 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.