Ficsak: Nem jelent hátrányt a gyermekvállalás

Bátran hungarikumnak nevezhető a magyar családpolitika, mert sehol a világon nincs még egy olyan komplex és rugalmas családtámogatási rendszer, mint hazánkban – mondta Beneda Attila helyettes államtitkár.

Csekő Imre
2020. 02. 19. 11:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bátran hungarikumnak nevezhető a magyar családpolitika, mert sehol a világon nincs még egy olyan komplex és rugalmas családtámogatási rendszer, mint hazánkban – mondta Beneda Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának családpolitikáért felelős helyettes államtitkára szerdán, Budapesten, a Családban a jövő elnevezésű konferencián, amelyet a Fiatal Családosok Klubja (Ficsak) szervezett abból az alkalomból, hogy elérte a százezret a Családvédelmi Akciótervben érintett családok száma.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy 2010 óta nem volt olyan év, amelyben ne vezettek volna be legalább egy, a családok életét segítő innovatív újdonságot, és a miniszterelnök évértékelő beszédében megerősítette, hogy ez a jövőben is így lesz.

Beneda Attila arról is beszélt, hogy sikertörténet a Családvédelmi Akcióterv, amelynek zászlóshajója a babaváró támogatás, amely kiemelkedően népszerű támogatási formának bizonyult. Olyan eszközre volt szükség, ami szabad felhasználású, és a saját, külön élethelyzetükben segíti a fiatalokat – fejtette ki a családpolitikus, aki azt is megígérte, hogy a kormány lépésenként tovább fog haladni a családtámogatások bővítésében.

Az államtitkár emlékeztetett rá, hogy a babaváró támogatásnak is köszönhetően harminc éves csúcson van hazánkban a házasságkötések száma, ami egyben azt is mutatja, hogy a fiatalok reménykedve tekintenek a jövőbe.

Beneda Attila kiemelte, hogy a kormány a döntés szabadságának tiszteletben tartása mellett szeretne segítséget nyújtani a családoknak, és ebben segített a négygyermekes édesanyák személyi jövedelemadó-mentessége és a nagyszülői gyed bevezetése is.

A konferencián Király Nóra, a Ficsak alapítója arról beszélt, hogy a kormányzati intézkedéseknek köszönhetően ma már igen sokféle élethelyzetben van lehetősége a családoknak az előrelépésre.

Király Nóra emlékeztetett rá, hogy Orbán Viktor miniszterelnök vasárnapi évértékelőjében célként jelölte meg, hogy az édesanyák a szülés utáni fél évben jövedelmük száz százalékát megkapják, így a gyermekvállalás nem jelent majd anyagi hátrányt. A Ficsak alapítója arról is beszélt, hogy a miniszterelnök kilátásba helyezte a háromgyermekes anyukák szja-mentességének, és a gyesen, gyeden lévő édesanyák számára a KRESZ vizsga és az első nyelvvizsga ingyenessé tételének bevezetését is.

- A gyermek érték, és ma már nem anyagi teher a családoknak a gyermekvállalás, hanem a közösség által is bátorított és méltányolt dolog – hangsúlyozta Király Nóra.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.