Fideszes aktivistáknak is nekiment a jobbikos

Immár a harmadik büntetőperben kell felelnie az újpesti önkormányzat jobbikos képviselőjének, Szabó Balázsnak, akit eddig kétszer már el is ítéltek. Legutóbb felfüggesztett szabadságvesztést szabtak ki rá arab diákok megverése miatt.

2020. 02. 28. 13:02
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra sem határolódik el az újpesti ellenzéki összefogás a helyi jobbikos önkormányzati képviselőtől, Szabó Balázstól, aki hamarosan harmadszor is bíróság előtt felel erőszakos tetteiért. A PestiSrácok úgy tudja, április elején garázdaság miatt kell a vádlottak padjára ülnie a politikusnak.

A vádirat lényege szerint Szabó 2018 áprilisában fideszes aktivistákra támadt rá a XI. kerületben. A fiatal áldozatok éppen a Jobbik választási plakátját fújták le, amikor több társával együtt megjelent a jobbikos politikus, aki rövid szóváltást követően nekifutásból hátulról megrúgta az egyik aktivistát, majd segítségére siető barátját arcul ütötte. Az ügyészség garázdaság vétsége miatt emelt vádat az önkormányzati képviselő ellen. Az illetékes bíróság 120 óra közérdekű munkát szabott ki Szabóra, ám a vádlott ragaszkodott a tárgyalás megtartásához.

A hirtelen haragú jobbikos politikusra 2008-ban már szintén – csoportosan elkövetett – garázdaságért, illetve hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt pénzbírságot szabtak ki. Február 5-én két év, végrehajtásában öt évre felfüggesztett börtönre ítélte három rendbeli közösség tagja elleni erőszak bűntette miatt az ellenzéki képviselőt és vádlott-társait. A vád szerint a jobbikos politikus és bűntársai sörösüveggel és kövekkel dobálták meg, majd megverték a szabadságukat Magyarországon töltő tunéziai fiatalokat, akiket először a vádlottak körbeálltak és rugdostak, majd szidalmazni kezdtek. Eredetileg garázdaság miatt indult eljárás a vádlottak ellen, ám az ügyész gyűlölet-bűncselekményre módosította a vádat. A kerületi ügyészség végrehajtandó börtönbüntetés és közügyektől eltiltás miatt fellebbezést jelentett be az elsőfokú ítélet ellen, így az ügy másodfokon folytatódik. Az elmarasztaló ítélet után a helyi Fidelitas elnöke felszólította Szabó Balázst, hogy mondjon le mandátumáról és távozzon a közéletből még azelőtt, hogy a bíróság tiltaná el a közügyektől.

Csakhogy Szabó továbbra sem hajlandó lemondani önkormányzati képviselői posztjáról, és Újpest momentumos polgármestere, Déri Tibor sem határolódik el tőle. Szabó Balázs települési kompenzációs listás jelöltje volt tavaly a Momentum, a DK, az MSZP, a Párbeszéd, az LMP, a Jobbik, az UPK Újpestiek Közössége alkotta ellenzéki összefogásnak, és az őszi önkormányzati választáson képviselővé is választották. Az ellenzéki politikus jelenleg alelnöke a közművelődési és oktatási bizottságnak, illetve tagként ül a pénzügyi és költségvetési, a népjóléti és lakásügyi, a gazdasági és tulajdonosi, valamint a közbiztonsági bizottságban is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.