Gyurcsány: 2022-ben nyerünk, ha összefogunk

Teljes összefogást sürgetett a DK kongresszusán Gyurcsány Ferenc, aki szerint így biztos a 2022-es országgyűlési választáson az ellenzék győzelme. A pártelnök bírálta a kormány koronavírussal kapcsolatos intézkedéseit, továbbá arra tett utalást, mintha Orbán Viktor akarná, hogy az orosz-török konfliktus miatt menekültek árasszák el Európát.

Bákonyi Ádám
2020. 03. 02. 10:36
null
A DK elnöke elégedett pártja tavalyi teljesítményével Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A DK az elmúlt napokban internetes konzultációt indított, amelyen a 108 ezer válaszadó 93 százaléka azt felelte, hogy teljes ellenzéki egységre van szükség. Az emberek azt mondják, hogy egy miniszterelnök-jelölt és egy közös lista kell, valamint mindenütt közös egyéni jelölteket kell állítani – mondta Gyurcsány Ferenc pártja hétvégi kongresszusán.

A volt miniszterelnök úgy fogalmazott, „egyszerű a képlet, ha az ellenzék összefog, akkor győzni fog 2022-ben”, szerinte ugyanis az önkormányzati választásból leginkább azt tanulták meg, hogy működik az ellenzéki nagykoalíció. – Nem a vitától kell félni, csak vigyázni kell egymásra, hogy mindenki azt lássa, az ellenzék sokszínű, de képes hatékonyan vezetni a városokat, és képes lesz hatékonyan vezetni az országot is. Ha megtanulják most a koalíciós együttműködést, akkor az működni fog 2022-ben is – jelentette ki. Noha szerinte az ellenzék vezetőereje nem egyik vagy másik párt, hanem egy közös szándék, hogy Magyarország újra köztársaság legyen, Gyurcsány nyomatékosította: míg más pártok elveszítették korábbi meghatározó szerepüket, a DK eddigi története legsikeresebb évén van túl. – A párt eddigi legtöbb EP-képviselői, valamint számos polgármesteri, illetve önkormányzati képviselői helyett szerzett, és egyre többen csatlakoznak hozzá, főként a fiatalabb korosztályból – sorolta.

A DK elnöke elégedett pártja tavalyi teljesítményével
Fotó: Mirkó István

Az ellenzéki térfélről Gyurcsány Ferenc a Momentum megerősödését emelte még ki, ami miatt állítása szerint nincs benne féltékenység, sőt gratulált a párt néhány év alatt elért sikereihez. Gyurcsány szerint mindezzel szemben a kormány „önhitté vált, és belesüppedt a korrupció és az urizálás világába”, ősszel pedig megdőlt a centrális erőtér, „megrepedt a hatalmi szerkezet, amely fenntartotta ezt a rezsimet az elmúlt tíz évben”.

Aktuálpolitikai ügyekről szólva Gyurcsány úgy vélekedett, hogy a kormány rosszul kezeli a koronavírus kérdését, hiánycikk a szájmaszk Magyarországon, aminek az ára ráadásul a többszörösére emelkedett, ami szerinte arra utal, hogy valakik nyerészkedni akarnak a helyzeten. – Kevesebbet Rogánnak, többet az embereknek, hogy biztonságban érezzék magukat – hangoztatta. Beszélt arról is, hogy Recep Tayyip Erdoğan és Vlagyimir Putyin szíriai konfliktusa miatt „ráengedik a menekülteket Európára”. Szerinte – mivel mindkét vezető Orbán Viktor szövetségese – a helyzet két dolgot jelenthet: Orbán vagy nem ért a külpolitikához, vagy „pontosan érti és ezt akarja”.

A kongresszusra egyébként négy, megafonos fiatal is bejutott, akik a 2006-os erőszakra akarták emlékeztetni Gyurcsány Ferencet. Kisebb dulakodás után a biztonsági őrök eltávolították őket a rendezvényről. A kongresszus döntése értelmében Kálmán Olga is bekerült a DK elnökségébe.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.