A gyermekeket is be kell vonni a házimunkába

Király Nóra, a Fiatal Családosok Klubjának alapítója ötgyermekes édesanyaként próbálja egyensúlyban tartani gyermekei mindennapjait, a munkáját és a háztartási teendőket a koronavírus-járvány alatt. Az egyesület pár héttel ezelőtt figyelemfelkeltő fotópályázatot indított, hogy rávilágítson a nők otthoni többletmunkájára. Közösségi oldalukon felhívást tettek közzé, hogy a családok mutassák meg, miként vonják be a háztartási munkába a gyermekeket, ezzel is terhet levéve a fáradt édesanyák válláról.

Orsolya Nagy
2020. 04. 22. 6:53
null
A kisebbek is sokat segíthetnek az otthoni teendőkben Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A digitális oktatás bevezetése óta jócskán meg kellett változtatni a mindennapjainkat. Napközben a gyerekekkel való tanulás, foglalkozás sok időmet elviszi, munkára csak pár órát tudok fordítani. Emiatt fektetés után, sokszor éjszakába nyúlóan kell bepótolnom a kiesett időt. A többi szülőtárs nevében is mondhatom, hogy most nagyon nehéz, de bízunk benne, hogy mihamarabb visszatér minden a régi kerékvágásba. Rengeteg családdal vagyunk kapcsolatban, mindenkin nagy a teher, de most fontos a fegyelmezettség és az otthon maradás – magyarázta Király Nóra ötgyermekes édesanya, a Fiatal Családosok Klubjának (Ficsak) alapítója, aki abban a szerencsés helyzetben van, hogy gyermekei otthoni tanulásába az édesapja és a húga is be tud segíteni az interneten keresztül.

Novák Katalin család- és ifjúságvédelmi államtitkár a Ficsak egyik korábbi rendezvényén azt mondta: férfi és nő egyenlő, de különböző. Király Nóra szerint a családi feladatmegosztásban a járvány alatt főleg a nőkre hárulnak a gyermekek és az otthonnal kapcsolatos teendők. – A nők viszik a hátukon a családi feladatokat. Az apák általában bejárnak a munkahelyükre vagy online otthonról dolgoznak. Normál esetben a nagyszülők nagy segítséget jelentenek a családok életében, nehezítő körülmény, hogy most őket is otthon maradásra kértük, hiszen jelenleg ők vannak a legnagyobb veszélyben. Édes teher a szüleinkről gondoskodni, mi vásárolunk nekik és ápoljuk a lelküket. Szerencsére nagyon közel lakunk a szüleimhez, hetente pár alkalommal elsétálunk hozzájuk és a kerítésen keresztül beszélgetünk. Így, ha távolról is, de legalább látják az unokáikat. Kiemelném Novák Katalin államtitkár asszony nemrégiben közzétett felhívását: komoly felelősségünk van az idősebb családtagjainkkal kapcsolatban, hívjuk fel őket mindennap, hiszen ők most nem találkozhatnak a bará­taikkal, szeretteikkel és nem járhatnak a szokásos bevásárlókörútjukra sem – folytatta Király Nóra. Kitért arra is: a nők munkavégzése nem ér véget a munkahelyükön, a ház körül rengeteg olyan feladat van, amit el kell végezni, de nem jár érte fizetés. Ezt hívják láthatatlan munkának. – Nemrégiben online játékra hívtuk az érdeklődőket, küldjenek egy fényképet, hogy a gyermekeket miként vonják be a házimunkába. Közel kétszáz fotó érkezett. Szívderítő volt ennyi kedves képet látni, és bízunk benne, hogy a járvány utáni időszakban is így marad, vagyis sokat fognak segíteni az édesanyáknak a gyermekeik. Az április 7-i láthatatlan munka világnapján leültettem a gyermekeimet, elbeszélgettem velük arról, hogy most veszélyhelyzet van, nagy a teher rajtam, olyan dolgok jöttek be a mindennapjaimba, amelyek eddig nem voltak, pél­dául az egész napos ellátásuk és a velük való tanulás. Kértem őket, segítsenek be a házimunkába – mesélte Király Nóra, aki nagycsaládos édesanyaként már több civil szervezetet alapított, 13 évig volt önkormányzati képviselő és öt évig Újbuda alpolgármestere a korábbi ciklusokban.

A kisebbek is sokat segíthetnek az otthoni teendőkben
Fotó: Éberling András

Szerinte soha ilyen megbecsülést nem kaptak a nők, mint az elmúlt tíz évben. – A kormány fő célkitűzése a családok, azon belül a nők támogatása. Olyan intézkedések történtek az elmúlt években, amelyek nem csupán anyagi, hanem erkölcsi megbecsülést is hoztak a nőknek. Ilyen például a személyi jövedelemadó eltörlése a négy vagy annál több gyermeket nevelő nőknek. A családvédelmi intézkedések megadják a választás lehetőségét, ha a családdal, a karrierrel vagy éppen mindkettővel szeretne valaki egyszerre foglalkozni – méltatta az elmúlt tíz év sikereit a klubalapító.

A civil egyesület az év elején támogatta Orbán Viktor miniszterelnök azon törekvéseit, hogy a háromgyermekes anyák is kapjanak szja-mentességet. Novák Katalin államtitkár pedig a múlt héten beszélt arról, hogy a járvány okozta gazdasági kihívások ellenére továbbra is igénybe vehető az összes eddig családi támogatás. Király Nóra természetesen továbbra is fenntartja a civil szervezet februári kijelentését, de tudja, most elsősorban a munkaerőpiaci helyzet rendezésén, a gazdaság újraindításán kell dolgoznia a kormánynak. – Mi a Fia­tal Családosok Klubjával is azon leszünk a következő hónapokban, években, hogy segítsük azokat az embereket, akik a járvány miatt elvesztették az állásukat. Bízom a kormányban, hiszem, hogy a bejelentett akciótervekkel képesek lesznek kezelni a válságot és majd a talpra állás után a családtámogatási kezdeményezések is újra napirendre kerülhetnek – jelentette ki Király Nóra.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.