Az 1 százalék felajánlására buzdítanak a karitatív szervezetek

A „Maradj otthon” kihíváshoz csatlakozva közös felhívásban buzdít az adó 1 százalékának felajánlására hat karitatív szervezet.

Forrás: MTI2020. 04. 20. 12:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményben a Magyar Református Szeretetszolgálat, a Magyar Vöröskereszt, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, a Baptista Szeretetszolgálat és a Karitászt Támogató Alapítvány (Katolikus Karitász) azt írta, „odaadom” elnevezéssel közös figyelemfelhívó akciót indítanak, hogy idén minél többen rendelkezzenek adójuk 1 százalékáról.

Hozzátették, a koronavírus elleni küzdelem nem várt próbatétel elé állította a hazai karitatív szervezeteket. A segélyszervezetek arra számítanak, hogy kevesebb vállalatnak és magánszemélynek lesz lehetősége arra, hogy a járvány után a megszokott módon adományozzon. Éppen ezért fontosnak tartják felhívni az emberek figyelmét arra, hogy ne feledkezzenek meg személyi jövedelemadójuk egy százalékának felajánlásáról, amelyre pontosan egy hónap áll még rendelkezésre.

Hozzátették, hogy 2019-ben az elvi keret 17 996 348 880 forint (kizárólag a civil 1 százalékot tartalmazó adat, az egyházi 1 százalék ebben nem szerepel) volt, melynek kevesebb mint feléről, 8 715 956 385 forintról rendelkeztek az adózók, ez csaknem 1,7 millió ember felajánlásából tevődött össze. Tehát 2019-ben valamivel több, mint 9 milliárd forinttól estek el a civilek.

Tavaly az 1 százalék felajánlásának több mint kétharmada már online történt. Mivel az e-bevallással lehetővé vált, hogy az adózó rá se nézzen az adóbevallására – hiszen a NAV megcsinálja helyette –, sokan elfelejtik az 1 százalék felajánlását – hívták fel a figyelmet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.