időjárás 17°C Medárd 2023. június 8.
logo

Richter Flórián cirkusza küzd a túlélésért

Borsodi Attila
2020.04.03. 07:46

Csaknem bruttó 1,3 millió forint támogatást kap a Richter Flórián Cirkusz a Nemzeti Cirkuszművészeti Központtól Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár közbenjárására – erről Richter Flórián, a társulat igazgatója számolt be lapunknak. Hozzátette: ezt az összeget nemcsak az ő társulatuk, hanem a többi hazai cirkusz is megkapja.

Március közepén megírtuk, hogy ha néhány héten belül nem szűnik meg a járvány vagy nem érkezik magán-, illetve állami segítség, akkor könnyen csődbe mehet a Richter Flórián Cirkusz. A kormány koronavírus miatti intézkedései éppen akkor küldték vissza a téli szállására a cirkuszt, amikor elkezdődött volna a tavaszi fellépéssorozatuk. Mostanra viszont jórészt felélték a tavaly felhalmozott tartalékaikat, ezért hamar kritikussá válhat a helyzetük. Ebben a nehéz időszakban jól jön a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ segítsége, de az összes problémát ez nem oldja meg. Richter Flórián emlékeztetett rá: korábban az Európai Cirkuszszövetséget is megkeresték, hogy támogatást kérjenek, de Brüsszelből még nem érkezett válasz.

A segítségre pedig nagy szükség lenne, mert a cirkusz egyedülálló, az állatállomány nemzeti kincsnek nevezhető. A lovaik olyan produkciókra képesek, amelyek előtt a szakma is megemeli a kalapját. Flórián a monte-carlói cirkuszfesztivál Arany- és Ezüst-díjas artistája, Hortobágyi-díjas cirkuszművész, Arany Bohóc-díjas lovas akrobata.

Amíg nem tarthatnak előadást, addig a társulat megpróbálja az online lehetőségeket felhasználva tartani a kapcsolatot az érdeklődőkkel. A napokban felrakták a Facebookra a nagy sikerű 2009-es lovas előadásukat, emellett készültek egy videóval, amiben mindenki kaphat egy kis betekintést a társulat mindennapjaiba, a próbafolyamatokba és az életvitelükbe. – Szeretnénk egyre többet megmutatni a munkánkról és a hétköznapokról, reméljük, velünk tartotok! – tették hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.