Több gyermek jött világra az év elején

Semmilyen családtámogatást nem vesznek el a járvány miatt, sőt, még bővítik is azokat – mondta a Magyar Nemzetnek Novák Katalin a legújabb népesedési adatokról nyilatkozva. A KSH tegnap tette közzé, hogy februárban is emelkedett a házasságkötések és a születések száma.

Csekő Imre
2020. 04. 24. 17:34
Hármas ikrek születtek Pécsett
Automatikusan generált description Fotó: Löffler Péter
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az egyes havi adatok csak óvatos következtetésekre adnak okot, de az elmúlt három hónapban tapasztalt ugrás nagyon jelentős, és pont kilenc hónappal azután következett be, hogy a miniszterelnök bejelentette a családvédelmi akciótervet. Folyamatosan tovább nő mind a házasodási, mind a gyermekvállalási kedv hazánkban, és mostanra már tendencia jellegűnek tűnik a javulás. Különösen jó hír, hogy annak ellenére több baba születik, hogy csökken a szülőképes korú nők száma – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Novák Katalin.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkárát annak kapcsán kérdeztünk, hogy a Központi Statisztikai Hivatal tegnap közzétett februárra vonatkozó gyorsjelentése szerint 7,7 százalékkal nőtt a születések száma a tavalyi év második hónapjához viszonyítva. Az adatokból az is kiderül, hogy idén februárban 140 százalékkal, összesen 2631-gyel több házasságkötés volt, mint 2019 azonos havában.

Novák Katalin felhívta a figyelmet, hogy 2010 óta folyamatosan emelkedik a házasságkötések száma, és nő a gyermekvállalási kedv. – Azt remélem, hogy a járvány ellenére hosszútávon fennmaradnak ezek a pozitív folyamatok, és az emberek nem mondanak le a családalapításról és a gyermekvállalásról. Ebben szeretnénk segíteni azzal, hogy fenntartjuk a rendkívül sokszínű támogatási rendszert. Büszkék vagyunk arra, hogy a jelenlegi helyzetben sem szüntetjük meg a családok segítését – húzta alá az államtitkár, aki örömmel tapasztalta, hogy a babaváró támogatást majdnem ugyanannyian igénylik most is, mint a járványt megelőző időszakban. – Ebből is az látszik, hogy igenis van igény a családtámogatásokra – hangsúlyozta Novák Katalin.

Megkérdeztük a családügyi államtitkárt, hogy a most kialakuló magasabb munkanélküliség mennyire érintheti a fiatal családokat és a gyermekvállalási trendeket. – Azon dolgozunk, hogy ne legyen hosszú távú a kialakuló munkanélküliség, hanem aki most elveszíti az állását, hamarosan ismét elhelyezkedhessen. Annyi munkahelyet hozunk majd létre, amennyi megszűnik a járvány miatt – mondta Novák Katalin, hozzátéve, hogy a kormány arra törekszik, a munkanélküliség ne váljon állandó állapottá az állásukat elvesztők esetében, csak egy átmeneti időszak legyen, és az emberek minél előbb ismét a munkájukból tudják eltartani a családot.

– Ezért is döntöttünk úgy, hogy az egyes családtámogatási konstrukciók igénylésekor megkövetelt igazolt munkaviszonyba beleszámít a mostani időszak is. Ha valakinek már csak néhány hónap kellett, hogy megfelelő időtartamú munkaviszonyt tudjon igazolni például a babaváró támogatás igényléséhez, és most ideiglenesen elveszíti az állását, nem kell attól félnie, hogy újraindul a számlálás, hanem a mostani időszak is az igazolt hónapok közé számít majd – hívta fel a figyelmet egy jelentős, a bajbajutott családokat érintő segítségre a politikus.

Novák Katalin arról is beszámolt, hogy a költségvetés bejelentett áttervezése közvetlenül nem érinti a családtámogatásokat. – Semmit nem vettünk el, sőt, plusz forrásokat is biztosítunk a családoknak – mondta az államtitkár, emlékeztetve rá, hogy a nyelvvizsgához és a KRESZ-vizsgához adott támogatást kiterjesztik a cseden, gyeden vagy gyesen lévőkre is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.