Vácon csak a város vezetésére jut elég pénz

Saját hivatalát felújítja, az önkormányzati intézmények ­dolgozóit fizetés nélküli állásidőre küldte Matkovich Ilona, Vác fél éve megválasztott, balliberális polgármestere. A városvezetés éppen a koronavírus-járvány idején fogott bele a városháza irodáinak nagyívű felújításába, miközben számos önkormányzati intézménynél dolgozónak lenullázták a fizetését. Az ügy azért is érdekes, mert a vezetés korábban arról panaszkodott, hogy a közös koronavírus-védekezési alapba befizetendő gépjárműadó, a költségvetés alig másfél százalékát kitevő összeg elviselhetetlen terhet jelent.

Kincses Krisztina - Nagy Orsolya
2020. 04. 28. 6:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A balliberális városvezetés eddig sem a takarékoskodásról volt híres: hatalomra kerülésük óta megemelték saját juttatásaikat, növelték az alpolgármesterek számát, és megemelték a vállalkozások adóit is. Tették mindezt úgy, hogy közben számos terület támogatását csökkentették (például a szociális ellátásét, színházét, kulturális egyesületekét, kiállításokét), arra hivatkozva, hogy szorosabbra kell húzni a nadrágszíjat.

A sokak felháborodását kiváltó felújítással párhuzamosan Matkovich Ilona javaslatot tett: április 20-ától egyes önkormányzati intézmények dolgozói­nak bérét nulla forintra kellene csökkenteni. A polgármester levele szerint állásidőt kell elrendelni, és a teljes fizetést meg kell vonni majdnem minden közalkalmazottól és munkavállalótól, aki olyan intézménynél dolgozik, amelynek működése a járvány alatt szünetel.

A helyzetet még különösebbé teszi, hogy a polgármester asszony leveléről az érintettek még csak nem is mondhatják el véleményüket, ugyanis Matkovich Ilona a megválasztása utáni első utasítása értelmében az önkormányzati cégek minden dolgozója, megbízottja és alvállalkozója csak a polgármester előzetes írásbeli engedélyével nyilatkozhat a sajtóban vagy szólalhat fel nyilvános eseményen, de engedély kell egy közösségi poszthoz is, ha az az önkormányzatot érintheti.

A városvezetésnek fontosabb a luxus, mint a saját dolgozóik megélhetése – jelentette ki a Magyar Nemzetnek Mokánszky Zoltán, a helyi KDNP képviselője. Hozzátette: a polgármester a saját hivatalát felújítja, az önkormányzat intézményeinek a dolgozóit állásidőre kényszeríti, közel kétszáz ember nem kap jövő hónapban fizetést.

Bár a jogszabály szerint alapbér, távolléti díj vagy legalább a minimálbérnek megfelelő összeg kifizetésére lenne lehetőség, Matkovich egy forintot sem kíván fizetni az érintett dolgozóknak.

– Családok fognak bajba kerülni – vázolta a váci körülményeket az önkormányzati képviselő. – Választás elé állították a dolgozókat: nem kapnak fizetést, vagy mondjanak fel és menjenek munkanélküli-segélyre. A polgármester korábban újságíró volt, gyönyörű meséket ír a közösségi oldalán, válság idején is azzal van elfoglalva, hogy lejárassa a jobboldalt, és minden eszközzel megpróbálja ellehetetleníteni a munkánkat. Elvette a laptopomat, de ahogy látszik, magukon nem spórolnak – utalt Mokánszky a városházán zajló felújítási munkálatokra és a megemelt tiszteletdíjakra.

– Matkovich polgármester szerint „csak” egy tisztasági festésről van szó. Ezzel szemben számos irodát teljesen átalakítottak; lambériákat szedtek le, falakat bontottak, új ajtókat helyeztek be, parkettát csiszoltak-lakkoztak, új laminált padlót tettek le. A választási kampányban puritánságot hirdettek, úgy látszik, az ő olvasatukban a városháza kicsinosítását jelenti. Ami igazán arcpirító, hogy a szivárványkoalíció munkavégzés nélkül (szünetel a közgyűlés) is felveszi a tiszteletdíját. Ha együttéreznének az önkormányzati intézmények dolgozóival, akkor legalább a tiszteletdíjuk felét felajánlották volna a fizetés nélkül maradt dolgozóknak – mondta a képviselő, aki hozzáfűzte: a Fidesz-KDNP képviselőcsoportja az áprilisi illetményét a váci kórház számára ajánlotta fel, a májusit a munkavallók megsegítésére fogják adni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.