időjárás 23°C Ulrik 2022. július 4.
logo

Az ÁSZ felfüggesztette a DK költségvetési támogatásának folyósítását

Bákonyi Ádám
2020.05.21. 10:34
Az ÁSZ felfüggesztette a DK költségvetési támogatásának folyósítását

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) kezdeményezte a Demokratikus Koalíciót megillető költségvetési támogatás folyósításának felfüggesztését, mivel a párt elnöke a jelentéstervezetre adott észrevételében elutasította a párt törvényes gazdálkodásának helyreállítását – jelentette be online sajtótájékoztatóján Holman Magdolna, miután ismertette a DK 2017-2018. évi gazdálkodásáról szóló vizsgálat eredményét. Az ÁSZ főtitkára hangsúlyozta, hogy a DK nem igazolta a vonatkozó időszak gazdálkodásáról közzétett adatok valódiságát, pénzügyi kimutatásai nem mutatnak megbízható és valós képet a párt bevételeiről és kiadásairól, a valótlan pénzügyi kimutatások közzétételével a párt a saját tagságát is megtévesztette.

Holman Magdolna ugyanakkor közölte azt is: az ÁSZ a jelentés nyilvánosságra hozatalával egyidejűleg tájékoztatta a DK elnökét, hogy milyen dokumentumokkal kell igazolnia, hogy helyreállította a párt törvényes gazdálkodásának feltételeit. – Amennyiben a DK ennek megfelelő módon eleget tesz, az ÁSZ azonnal visszavonja a költségvetési támogatás folyósításának felfüggesztését, és a párt hozzájuthat ahhoz – közölte Holman Magdolna.

Fotó: Bach Máté

Hangsúlyozta: az ÁSZ nem vette el a DK költségvetési támogatását, hanem időlegesen felfüggesztette annak folyósítását, mindaddig, amíg a párt törvényes gazdálkodását helyre nem állítják, és ezt dokumentumokkal igazolják.

A főtitkár emlékeztetett arra, hogy a DK gazdálkodását évek óta törvénysértések jellemzik, a párt könyvvezetése és gazdálkodása 2013-ban, 2014-ben, 2015-ben és 2016-ban sem felelt meg a törvényi előírásoknak. A 2018. évi országgyűlési választás kampánypénzeinek ellenőrzése során az ÁSZ azt állapította meg, hogy a DK a jelölő szervezetnek járó költségvetési támogatást nem szabályszerűen használta fel, a kampány során a párt a számviteli, a párt- és a kampánytörvényt is megsértette.

Az ügy hátteréről ITT olvashat.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.