Engedély nélkül újította fel a városházát a váci polgármester

Bejelentés nélkül kezdett a városháza nagyívű felújításába Matkovich Ilona, Vác októberben megválasztott balliberális polgármestere. A Pest Megyei Kormányhivatal vizsgálata súlyos jogszabálysértést állapított meg, mivel a felújítást csak örökségvédelmi bejelentés, illetve engedély alapján lehetett volna elvégezni. Úgy tűnik, miközben a koronavírus-járvány idejére számos önkormányzati intézmény dolgozójának lenullázták a fizetését, a városvezetés luxuberuházásaira azért bőven jutott pénz.

2020. 05. 28. 19:01
null
Matkovich Ilona balliberális polgármester azt írta: a szakvéleményeket továbbította a Baba utcai bölcsőde vezetőjének. Fotó: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Súlyos jogszabálysértést állapított meg a Pest Megyei Kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztály Örökségvédelmi Osztályának vizsgálata. „Az elkészült munkákkal kapcsolatban megállapítjuk, hogy azokat a 68/2018. Kormányrendelet 63. § (1) bekezdés ab) pontja és a 64. § alapján örökségvédelmi bejelentés, illetve engedély alapján lehetett volna elvégezni” – írja a Kormányhivatal.

Az ügy előzménye, hogy a váci városvezetés éppen a koronavírus-járvány idején fogott bele a városháza irodáinak nagyívű felújításába, miközben egyébként április 20-ától egyes önkormányzati intézmények dolgozói­nak bérét nulla forintra csökkentette. Mokánszky Zoltán helyi KDNP-s képviselő a Magyar Nemzetnek elmondta,

felmerül a kérdés, hogy a városvezetés miért nem jelentette be a nagyléptékű felújítást, miért nem kért engedélyt rá, és egyáltalán, mi okból volt szükséges azt a váci polgárok bárminemű tájékoztatását mellőzve, titokban elvégeztetni.

– A városháza a felújítási botrány kirobbanása után azt kommunikálta, hogy „elkezdték néhány iroda tisztasági festését” – mondta el a képviselő. – Azonban azt, hogy luxusberuházásról van szó, mi sem jelzi jobban, minthogy tisztasági festésnél nem bontanak falakat, nem gyártanak le egyedileg ajtókat, nem falaznak le irodák közötti ajtót, nem bontanak le lambériát, nem csiszolnak és lakkoznak parkettát és nem raknak le laminált padlót. Mindez valószínűleg több millió forintjába került a váci adófizetőknek – tette hozzá Mokánszky Zoltán.

Matkovich Ilona a kampányban azt ígérte, hogy Vácból osztrák kisváros lesz, csakhogy a megálmodott színvonal egyelőre csak a polgármester asszony egymillió forintos fizetésén és a városháza egyes irodáin látszódik.

Mokánszky szerint éppen ezért nehéz nem színtiszta cinizmusként értelmezni a városháza titokban zajló luxusberuházásáról szóló Matkovich-féle nyilatkozatot.

Matkovich Ilona polgármestersége óta botrány botrányt követ Vácon, az országos sajtó is folyamatosan foglalkozik a városban történő visszaélésekkel. Most kiderült, a felújítási-átalakítási munkák során a városvezetés jogsértően járt el. – Az elmúlt hetekben a városvezetés különböző médiumokban támadott, lejárató cikkeket íratott rólam csak azért, mert nyilvánosságra hoztam a városban már régóta terjedő híreket, miszerint luxusberuházás folyik a városházán a veszélyhelyzet idején – nyilatkozta a KDNP-s képviselő. – Vácon sokan felháborodtak, hogy titokban ilyen drága városházi felújítás folyik pusztán amiatt, mert a szivárványkoalíciónak nem voltak megfelelőek azok a munkakörülmények, amelyek az előző városvezetésnek igen.

Akik puritánságot ígértek, most csak úgy szórják a milliókat – emlékeztetett a képviselő.

Úgy tűnik, a szivárványkoalíciónak semmi sem szent: arra hivatkozva, hogy sajnos szorosabbra kell húzni a nadrágszíjat, egyes területek támogatását minimálisra csökkentették vagy éppen megszüntették; ilyenek a szociális területek, a kultúra és az egyesületek támogatása. Mindezzel együtt más, valóban szükségesnek mondható felújítások a többi önkormányzati intézménynél elmaradtak, sok esetben pedig csak félmunkát végeztek – számolt be Mokánszky Zoltán.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.