Fokozatosan újraindulnak az egészségügyi ellátások

A járvány elleni védekezés új szakaszába lépett az ország, ennek köszönhetően számos egészségügyi ellátás újraindul a megfelelő óvintézkedések betartásával. Fontos, hogy a betegek lehetőség szerint továbbra is telefonon konzultáljanak az orvosukkal, ha pedig nélkülözhetetlen a személyes találkozó, figyelni kell a távolságtartásra és a szigorúbb higiénés szabályokra.

Szilágyi Anna - Nagy Orsolya
2020. 05. 05. 6:05
null
Tegnaptól a betegek előzetesen megbeszélt időpontra érkeznek a háziorvosukhoz Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Még nem állhatunk vissza a járvány előtti időszakra, de az egészségügyi ellátásokat fokozatosan beindítjuk – jelentette ki az országos tisztifőorvos az operatív törzs tegnapi tájékoztatóján. Müller Cecília azt mondta, a változások elsősorban a háziorvosi, a házi gyermekorvosi, a védőnői és fogászati alapellátást, a járóbeteg-szakellátást – beleértve a ­diagnosztikai és a fogászati szakellátást –, az egynapos ellátásokat, a rehabilitációt, és a transzplantációs beavatkozásokat érintik. Müller Cecília úgy fogalmazott: a betegek közti távolságtartás időben és térben is fontos, ez minden ellátási formára igaz. Újságírói kérdésre a tisztifőorvos azt válaszolta, a látogatási tilalom továbbra is fennmarad az összes kórházban és azokban az intézményekben, ahol korábban elrendelte.

A védekezés új szakaszában a Korona­vírus.gov.hu oldal is módosul: az összes fertőzött számán túl területi bontásban is közlik az aktív esetek és a gyógyultak számát. – Aktív fertőzötteknek azokat nevezzük, akik az adott napon betegnek, kezeltnek minősültek, vagyis levonják az összes fertőzöttből a gyógyultakat és az elhunytakat – magyarázta Müller Cecília.

Bense Tamás háziorvos a Magyar Nemzetnek elmondta: tegnaptól a betegek előzetesen megbeszélt időpontra érkeznek, így elkerülhető a várakozási idő a háziorvosi rendelőkben. Hozzátette: továbbra is folytatódik a modern technikai eszközök által nyújtott távrendelés is, az orvosok a fertőzésveszély csökkentése érdekében azt kérik, csak halaszthatatlan estekben keressék fel személyesen a háziorvosukat.

– Az elmúlt másfél hónapban a betegek nagyon jól vették az akadályokat, elfogadták, hogy más stílusban folyik az egészségügyi ellátás. Szép gyűjteményem jött össze, bőrkiütés, székletminta, gyulladt torok és egyéb bőrelváltozások fotóiból, többségük kezeléséhez nem volt szükség személyes jelenlétre – árulta el a Magyar Nemzetnek a múlt hónap gyakorlatát a háziorvos. Továbbra is szűrve adják az időpontokat, hétfőn is a korábbi gyakorisághoz hasonlóan keresték meg telefonon az orvosukat a betegek. – A legtöbb beteg a távolból ugyanolyan hasznos értékelést és eligazítást, valamint tényleges vizsgálatra besorolást kaphat a panaszaival kapcsolatban, mint ha személyesen jelenne meg – nyugtatott meg Bense, aki hozzátette: a rendelőbe senki ne induljon el telefonos bejelentkezés nélkül. Az ellátás egy része – például a receptírás – továbbra is elektronikus úton zajlik.

Tegnaptól a betegek előzetesen megbeszélt időpontra érkeznek a háziorvosukhoz
Fotó: Éberling András

– Ha a beteg panasza feltétlenül orvosi találkozást igényel, van lehetőség az azonnali vizsgálatra. Ami lényeges, hogy a beteg pontosan érkezzen, mert az orvos úgy fogja ütemezni a betegeket, hogy amíg egy páciens a vizsgálóban tartózkodik, a következő az előtérben egyedül várakozhat a tumultus elkerülése érdekében. Maszkot mindenki vigyen magával, fertőtlenítős kézmosás lehetőségének mindenképpen biztosítottnak kell lennie, a gyerekeket pedig a legegészségesebb családtag kísérje. A koronavírus-gyanús betegeket továbbra is a szokásos protokoll szerint a mentő kollégák látják el – tájékoztatott a háziorvos.

Tegnaptól kezdve a kormány feloldott, illetve enyhített több korábbi szigorító intézkedést a magánegészségügyre vonatkozóan is, melyről Szabó László fogorvos beszélt. – A kormányrendelet a páciensek fogadásával kapcsolatban szigorúbb szabályokat ír elő, mint a járványidőszak előtt. A pá­ciensnél a rendelőbe érkezésekor testhőmérsékletet kell mérni, kézfertőtlenítést alkalmazni, és a járványügyi kérdőívet kitöltetni. Emellett egyes pá­ciensek ellátása között fertőtlenítéseket kell végezni – sorolta az óvintézkedéseket a fogorvos.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.